En studie i rött

Från Wikipedia
(Omdirigerad från A Study in Scarlet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen från 1933, se En studie i rött (film).
En studie i rött
FörfattareArthur Conan Doyle
OriginaltitelA Study in Scarlet
OriginalspråkEngelska
LandFörenade kungariket Storbritannien och Irland Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1887
HuvudpersonerSherlock Holmes

En studie i rött (engelska: A Study in Scarlet) är den första boken om detektiven Sherlock Holmes och är skriven av Arthur Conan Doyle 1887.[1] Det är i denna bok doktor Watson och Sherlock Holmes först lär känna varandra. De hamnar snart i en mordgåta som ger prov på Sherlock Holmes skarpsinne.

En tidig svensk översättning av boken fick titeln Förföljd (tryckt bland annat 1906).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha blivit skjuten i det andra brittiska kriget i Afghanistan flyttar dr. Watson till London, där han söker efter någon att dela bostad med. Han möter Sherlock Holmes, en detektiv som också söker en rumskamrat. De flyttar in tillsammans. Snart blir Sherlock tillfrågad att lösa mordet på Enoch J. Drebber och hans sekreterare, Joseph Stangerson.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen filmades redan 1914 och 1933 hade den amerikanska filmen En studie i rött, med Reginald Owen som Sherlock Holmes och Anna May Wong som Mrs Pyke, premiär. Filmens handling har dock inget med handlingen i romanen att göra, producenterna hade enbart köpt rättigheterna till titeln, inte innehållet.

Boken har sällan adapterats i sin helhet, med undantag för ett avsnitt i BBC-serien Sherlock Holmes, som sändes den 23 september 1968. Holmes spelas där av Peter Cushing och dr. Watson av Nigel Stock.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sherlock Holmes”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sherlock-holmes. Läst 30 maj 2016.