Abbas Kiarostami

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abbas Kiarostami.
Abbas Kiarostami 2013.

Abbas Kiarostami (persiska: عباس کیارستمی), född 22 juli 1940 i Teheran, är den internationellt mest framgångsrike filmregissören någonsin från Iran.

Abbas Kiarostami har ofta motarbetats av den iranska regimen trots att han sällan ens antyder något politisk eller religiöst tema. Hans filmer kännetecknas av en stor leklust i förhållande till publiken och filmandet. Huvudpersonerna brukar vara vanliga människor som har en stor drivkraft och moraliska frågeställningar.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Abbas Kiarostami gjorde sin första långfilm Mossafer (The Traveller) 1974. Han gjorde sedan mest kortfilmer under resten av 1970-talet och fick sitt egentliga genombrott först 1987 med filmen Var är min väns hus?, en humoristisk och annorlunda skildring av en pojke som letar efter sin skolkamrats hus. Det är inte mycket mer än så som händer, men de absurda och märkliga saker och människorna han möter på vägen är filmens nöje. Denna film spelades in med amatörer i en liten by i Iran och blev första delen i en trilogi, som 1992 följdes av halvdokumentära Livet börjar igen. Här får vi återigen möta samma by, men nu efter att (en verklig) jordbävning ödelagt bygden. Det är en märklig och livsbejakande skildring där det är svårt att se vad som är dokumentärt och vad som är spelat. Den sista delen av trilogin är Under olivträden (1994), som är en kärlekshistoria. Under tiden Kiarostami spelade in trilogin gjorde han också Nema-ye nazdik (1990; även känd som Close-Up), en halvdokumentär historia om en man som lurade till sig fördelar från en familj i Teheran genom att påstå sig vara Makhmalbaf. Filmens huvudroll spelas av bedragaren själv!

1997 gjorde Abbas Kiarostami filmen Smak av körsbär, som vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. 2010 gjorde han Möte i Toscana, med Juliette Binoche i en av huvudrollerna.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]