Adam och Eva (Dürer)

Från Wikipedia
Adam och Eva
KonstnärAlbrecht Dürer
Basfakta
Tillkomstår1507
TypOlja på träpannå
Mått (h×b)209 × 81 cm (var och en för sig)
PlatsPradomuseet, Madrid

Adam och Eva är en diptyk av den tyske renässanskonstnären Albrecht Dürer. De två oljemålningarna färdigställdes 1507 och ingår sedan 1827 i samlingarna på Pradomuseet i Madrid.

Dürer föddes i Nürnberg där han var bosatt större delen av sitt liv med undantag för ett antal resor till bland annat Italien och Nederländerna. Adam och Eva målades efter hemkomsten från hans andra italienska resa 1505–1507. De italienska influenserna märks bland annat i figurmåleriet vars färgsättning är dämpad. Kropparna framträder som upplysta av ett ljus framifrån som kontrasterar mot den mörka bakgrunden. Adam och Eva är märkbart smalare än i de gravyrer konstnären gjorde av samma motiv tre år tidigare (se bildgalleri). Tavlorna tillhör de större Dürer utförde – var och en är 209 cm hög och 81 cm bred – och porträtten som tar upp större delen av respektive bild är de första kända avbildningarna från Nordeuropa av en naken människokropp i naturlig storlek.

Målningarna porträtterar Adam och Eva från Första Moseboken i Gamla testamentet. Eva står bredvid Kunskapens träd och håller i sin högra hand ett moget äpple. I Första Mosebok berättas om en talande orm som lurar de första människorna att äta kunskapens frukt, och på så sätt ger upphov till syndafallet. På den gren som Eva håller med sin högra hand hänger en liten tavla där konstnären signerat och daterat sitt verk: Alberto dürer almano / faciebat post virginis / partum - 1507 - / AD. Adam lutar sitt huvud mot Eva och sträcker ut fingrarna på sin högra hand på andra sidan, vilket skapar en känsla av balans.

Den tysk-romerske kejsaren Rudolf II förvarade tavlorna i Pragborgen till 1648 då svenska trupper plundrade staden och tog dem till Stockholm som krigsbyte i det så kallade pragrovet. År 1654 gavs de av drottning Kristina som gåva till Filip IV av Spanien.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]