Adrenokrom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Adrenokrom (C9H9NO3) är ett pigment som uppstår vid oxidering av adrenalin (epinefrin). Adrenokrom monosemikarbazon har en hemostatisk effekt, vilket betyder att det minskar kapillär blödning.

Psykoaktiv drog[redigera | redigera wikitext]

Det finns en kontrovers angående om adrenokrom kan klassificeras som en psykoaktiv drog[1]. Enligt ett verk av alternativmedicinarna A. Hoffer och H. Osmond har adrenokrom psykoaktiva effekter såsom eufori, förvirring, ändrad tankegång och oförmåga att koncentrera sig.[2]

Adrenokrom i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Författaren Hunter S. Thompson nämner adrenokrom i sin bok Fear and Loathing in Las Vegas. I boken kommer det från en binjure (adrenal gland) hos en människa. Adrenokrom nämns också i den brittiska TV-serien Lewis, i avsnittet Whom the Gods Would Destroy. Teorin i avsnittet är att adrenokrom i sin renaste form bara kan komma från en mänsklig källa, och processen att få tag på det är dödlig för offret.

Adrenokrom nämns också i A Clockwork Orange men kallas för drencrom, och finns i mjölken på Korova Milk Bar.

Bandet The Sisters of Mercy har en låt vid namn Adrenochrome med texten "The sisters of mercy/High tide, Wide eyed/Sped on adrenochrome./For the sisters of mercy/Filled with Panic in their eyes/Rise/Dead on adrenochrome".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.erowid.org/chemicals/adrenochrome/adrenochrome.shtml
  2. ^ Hoffer, A. and Osmond, H. The Hallucinogens (Academic Press, 1967).