Agnes Nitt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Agnes Nitt
Skivvärlden-rollfigur
Historia
Första framträdandeHerrskap och häxor 1992
Skapad avTerry Pratchett
YrkeHäxa
Operasångare
Bostad
HemvärldSkivvärlden
NationalitetLanker
Övrigt
RasMänniska
KönKvinna

Agnes Nitt är en fiktiv person som är skapad av Terry Pratchett.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Agnes framträdde först i Herrskap och häxor år 1992. Hon är också en av huvudpersonerna i Masker, där hon söker lyckan på operan med sina otroliga sångtalanger. Hon kallar sig för Perdita X Nitt i Masker (X står för "en person som har ett coolt och fräckt mellannamn")[1]. Agnes blir senare en häxa och efterträder Viväcka Vitlöök. Agnes kommer från Rammtopparna i Lanker. Hon har "en förtjusande personlighet och vackert hår". I Masker sägs att Agnes kom på sig själv med att använda jäsicken när hon skulle svära och att använda sig av rosa brevpapper. Agnes hade hört att inuti varje tjock kvinna fanns det en smal kvinna som försökte ta sig ut (eller åtminstone längtade ihjäl sig efter en bit choklad), så hon hade skapat Perdita. Hon började senare använda Perdita som pseudonym[1].

Sångtalanger[redigera | redigera wikitext]

Agnes kan sjunga i kör med sig själv, buktala och har ett enormt tonregister. När hon provsjunger till operan i Masker, svimmar ett antal fladdermöss, glas spricker och en stol rör sig över scenen av sig själv. Hon "spöksjunger" senare en annan roll perfekt; de enda som märkte det var Esmeralda Vädervax och Gytha Ogg, två häxor som satt i publiken[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Discworld (world), 24 mars 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]