Ahmed Ibrahim Ali

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ahmed Ibrahim Ali, mer känd under smeknamnet Romário, född 1985, mördad i Kista i norra Stockholm den 18 oktober 2008, var en svensk-djiboutisk fotbollsspelare. Ali hade spelat i Djiboutis herrlandslag i fotboll, studerat på stipendium vid West Hills College i USA och fått anställning som idrottslärare. Han hade även varit delaktig i att öppna ett ungdomshus i Husby.

Ali spelade i många klubbar i Västerort; han började sin karriär i ungdomslaget FC Inter Orhoy. Han övergav spel i högre divisioner för att spela med sina vänner i division 6-laget Atletico Husby. I vad som kom att bli hans sista seriematch blev han matchhjälte när han i slutminuterna gjorde matchens enda mål mot Sollentuna och sköt upp sitt lag till division 5.

Död[redigera | redigera wikitext]

Efter ett gräl på Star Bar vid Fridhemsplan mördade en person Ali på E4:ans Kistaavfart, och skadade två andra män allvarligt. Händelsen blev mycket uppmärksammad i svenska massmedier, som har dragit paralleller till dödsmisshandeln på Kungsholmen, och lett till stora manifestationer, framför allt en fotbollsturnering, Romarios cup.

Rättsligt efterspel[redigera | redigera wikitext]

Attunda tingsrätt inledde den 9 februari 2009 rättegången mot tre män, 20, 18 och 16 år, som misstänkta för mordet, och mordförsök på ytterligare två män.

De tre åtalade friades från alla misstankar trots att de befann sig på mordplatsen. Den 26 maj 2009 ställde hovrätten in rättegången eftersom den 18-årige huvudmisstänkte då befann sig i Somalia.[1]

Den 16 oktober togs fallet upp i hovrätten[2]. I hovrätten dömdes den yngste, som nu hade hunnit fylla 19 år, till sju års fängelse medan de andra två åtalade återigen friades.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Romario”-rättegången ställs in Svenska Dagbladet, 26 maj 2009
  2. ^ ”Romario”-rättegången inleds i hovrätten Dagens Nyheter, 16 oktober 2009
  3. ^ Sju års fängelse för mordet på Romario Dagens Nyheter, 13 november 2009