Ailucrash

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
AiluCrash
The Coloured Office Paper, Ailucrash, BLK Tape.jpg
Ailucrash på Tusen Toners scen 2009
Tidigare namnThe Coloured Office Paper (2006–2010), Echo (2010)
BakgrundSverige Kiruna / Uppsala, Sverige
GenrerRock, emo, elektronisk musik
År som aktiva20062015
SkivbolagUniversal Music, SoFo Records
Relaterade artisterRymdbandet, Surrounded by inspiration, Sad Gun, Gravitonas, The Callahan, Höstorkestern, Magnitude, Lazy Bob & the mysterious minds
WebbplatsAilucrash Facebook
Medlemmar
Ludvig Nilsson
Kai Israelsen
Tom Israelsen
Viktor Mattsson (idag Viktor Krutrök)
Anton Karlström
Tidigare medlemmar
Raimond Nurmilampi

Ailucrash (formellt AiluCrash) var ett svenskt rockband aktivt mellan 2006 och 2016[1], med rötter i Kiruna och Uppsala.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bandet bildades våren 2006 i Kiruna av Ludvig Nilsson (sång) och Raimond Nurmilampi (gitarr). Anton Karlström (trummor) och Kai Israelsen (bas) gick med i gruppen under inspelningen av bandets första demo. Kort därefter anslöt även Viktor Mattsson (gitarr, klaviatur) i det avslutande skeendet av inspelningarna. Bandet började repa tillsammans och skaffade replokal hos den lokala musikföreningen Tusen Toner. Under bandets absolut tidigaste period hade man gått under namnet Sad Gun, men i samband med bandets första framträdande döpte de bandet till The Coloured Office Paper, vilket ofta förkortades till T.C.O.P.

Bandnamnet kom sig av att medlemmarna inte kom på vad de skulle kalla sig och därmed valdes The Coloured Office Paper vilket var beskrivningen på ett grönfärgat skrivarpapper.

Genom en vinst i en tävling dagstidningen Norrländska Socialdemokraten anordnade vann bandet studiotid tillsammans med inspelningsteknikern och producenten Stefan Sundström från Luleå. Ett samarbete som fortsatte fram till 2009 och genererade två EP:s The Coloured Office Paper (2007) och An Open Road (2008). Från den sistnämnda kom låten "Together", vilken genom Sveriges Radios tävling Svensktoppen nästa nådde ända fram till riksfinalen på Liseberg i Göteborg.

Under åren 2006–2009 spelade The Coloured Office Paper runtom i Sverige och byggde upp ett renommé som ett tight och energifyllt liveband med starka låtar.

Våren 2010, under arbetet med materialet till filmen Jag saknar dig, lämnade Raimond Nurmilampi gruppen och ersattes av Tom Israelsen, basisten, Kai Israelsens tvillingbror. Under denna period bytte gruppen namn till Echo[2], ett namn gruppen hade mindre än ett år. Under arbetet med filmen bytte bandet istället namn till AiluCrash.

Under hösten 2015 beslöt medlemmarna att ännu en gång ändra namn och inriktning på bandet, vilket de meddelade på sociala medier.[3] I november valde man att ombilda bandet till det mer industribetonade, men kortlivade, bandet BLK Tape. [4] Som BLK Tape kom gruppen att släppa tre singlar[5], och gjorde bland annat en kortare turné i Ryssland. [3]

Jag saknar dig[redigera | redigera wikitext]

I samband med Nordisk Films filmatisering av Peter Pohls och Kinna Gieths bok, Jag saknar dig, jag saknar dig!, prövades flera band. Regissören Anders Grönros föll för bandet och det var de som fick rollen att vara delaktigt band i filmen, samt att stå för ledmotivet.

Bandet signade kort därpå med labeln SoFo Records och majorbolaget Universal Music. Singeln "Turn the Tide (Cilla Turns)" släpptes i april, 2011, och är ett av spåren på Bandit Rocks samlingsalbum Bandit Rock 5.[6] Albumet AiluCrash släpptes den 7 september 2011 och gick in som nr 3 på Sverigetopplistan.[7]

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
  • Raimond Nurmilampi – gitarr (2006–2010)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
  • AiluCrash (2011)
Singlar
  • "Turn the Tide (Cilla Turns)" (2011)
Soundtrack
  • Jag saknar dig (2011)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]