Aioli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katalansk aioli med vitlök och olivolja.

Aioli (provensalska: alhòli eller aiòli; katalanska: allioli; bokstavligen vitlök och olja, "all i oli") är en kall emulsionssås med huvudsakligen vitlök och olivolja.[1] Aioli är populärt i de nordvästra Medelhavsländerna, och framställs främst i provensalsk eller katalansk stil, men den förekommer även i många varianter på Balearerna, i Italien samt i Nordafrika och östra Medelhavsländer som Libanon under namnet Toum.

Den katalanska varianten har sitt ursprung längs den spanska östkusten i Valencia och Katalonien, och görs traditionellt genom att vitlök krossas i en mortel och olivolja successivt tillsätts under noggrann omrörning för att bilda en emulsion.

Den provensalska kan i stället beskrivas som en vitlöksmajonnäs då även äggula ingår i såsen och det är vanligare att den vispas ihop.[2]

Aioli smaksätts traditionellt med salt. Vidare kan också citronsaft eller vinäger och senap ingå[3].

Provensalsk och katalansk aioli används på liknande sätt och serveras i allmänhet till fisk, skaldjur och grönsaker, men kan också bredas ut på en bit bröd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Motagne, Prosper (2001). Larousse Gastronomique. Clarkson Potter. sid. 6. ISBN 978-0609609712 
  2. ^ Olver, Lynne. ”About Sauce: Aioli”. The Food Timeline. Lynne Olver. http://www.foodtimeline.org/foodsauces.html#aioli. Läst 7 juli 2012. 
  3. ^ ”aioli - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/aioli. Läst 9 april 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]