Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akademikernas a-kassa - Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA)
Information
OrdförandeGöran Arrius
Vice ordförandeMia Bigelius
Historia
Grundat1970-01-01
HuvudkontorKlara Norra Kyrkogata 33, Stockholm
Antal medlemmar679 000 (2015)
Övrigt
Webbplatsaea.se

Akademikernas a-kassa är den arbetslöshetskassa som alla yrkesverksamma akademiker kan ansluta sig till. Samtliga fackförbund inom Sveriges akademikers centralorganisation och Vårdförbundet[1] ansluter sina medlemmar till Akademikernas a-kassa. Med drygt 670 000 medlemmar (2015)[2] är Akademikernas a-kassa den största arbetslöshetskassan i Sverige.

Uppgift[redigera | redigera wikitext]

Akademikernas a-kassa har till uppgift att ansluta medlemmar, utreda ersättningsrätten och betala ut arbetslöshetsersättning till sina arbetslösa medlemmar. Reglerna för a-kassans verksamhet framgår av lagen om arbetslöshetskassor och villkoren för arbetslöshetsersättningen återfinns i Lag (1997:239) om arbetslöshetskassor. Försäkringsvillkoren återfinns i Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Arbetslöshetskassorna är föreningar vars verksamhet regleras av lagar och stadgar. Högsta beslutande organ är föreningsstämman som utser kassans styrelse. Kassaföreståndare är sedan hösten 2007 Katarina Bengtsson Ekström.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är tillsynsmyndighet.

Organisationsnumret är 802005-4691.

Verksamhetsområde[redigera | redigera wikitext]

Man kan vara med i Akademikernas a-kassa om man är akademiker och har 180 poäng eller mer, om man studerar med målet att ta minst 180 högskolepoäng eller om man är med i ett Saco-förbund eller Vårdförbundet[3]. För att få gå med i a-kassan krävs också att man arbetar eller har arbetat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Akademikernas a-kassa: Våra fackförbund
  2. ^ Medlemsstatistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Arkiverad 30 april 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Om Aea

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]