Vårdförbundet

Från Wikipedia
Vårdförbundet
Information
OrdförandeSineva Ribeiro
Vice ordförandeJaní Stjernström
Madelene Meramveliotaki
Historia
Grundat21 oktober 1976[1] (47 år sedan)
HuvudkontorAdolf Fredriks kyrkogata 11, Stockholm
Antal medlemmar115 000 (2019)
HuvudorganisationTCO
Övrigt
Webbplatsvardforbundet.se
FörbundstidningVårdfokus
Vårdförbundets kontor på Adolf Fredriks kyrkogata 11 i Stockholm.

Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet fackförbund, anslutet till TCO, för legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor samt för studenter inom respektive utbildningar. Antalet medlemmar är cirka 114 000.

Ordförande för Vårdförbundet sedan 2011 är Sineva Ribeiro. Vårdfokus är Vårdförbundets medlemstidning (namnbyte från Vårdfacket i maj 2010).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Svenska hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbund (SHSTF) bildades den 21 oktober 1976 genom en sammanslagning av Svensk sjuksköterskeförening (SSF), Svenska barnmorskeförbundet (SBF), Svenska laboratorieassistentföreningen (SLF) och Medicinsk-tekniska assistentföreningen (MAF).

1993 bytte SHSTF namn till Vårdförbundet SHSTF. Fyra år senare togs SHSTF bort och det blev Vårdförbundet.[1]

Förbundsordförande[redigera | redigera wikitext]

Vårdstrejken 2008[redigera | redigera wikitext]

I april 2008 gick Vårdförbundet ut i strejk för förbättrade löner. Det ansåg att dåvarande lönesättning var orimligt låg med tanke på det samhällsansvar de berörda har. Ett av kraven var en minimilön på 22.000 kr.

I slutet av maj kom Vårdförbundet överens med arbetsgivarna om nya löner.

Löneutveckling[redigera | redigera wikitext]

Vårdförbundets medlemmar har under många år haft en positivare löneutveckling än andra jämförbara yrkesgrupper.[5] Man har gynnats av sifferlösa avtal i kombination med hög efterfrågan på bland annat sjuksköterskor, men med hög inflation och försämrad ekonomi i kommuner och regioner har utfallet blivit mindre.

Sjuksköterskornas fackliga organisationsgrad[redigera | redigera wikitext]

Åren 2017-2019 låg sjuksköterskornas fackliga organisationsgrad i intervallet 78-79 procent, varav i offentlig sektor (kommuner och regioner) 81-82 procent och i privat sektor 62-68 procent.[6] Bland inrikes födda sjuksköterskor var organisationsgraden 79-81 procent och bland utrikes födda 61-74 procent. Åren 2001-2003 var cirka 90-92 procent av sjuksköterskorna fackligt anslutna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]