Akha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För ett tibetoburmanskt språk, se Akha (språk).
En Akhaby med sina flätade tak.

Akha är ett minoritetsfolk som återfinns i bergstrakterna i gränsområdena mellan Kina, Burma (Myanmar), Thailand, Laos och Vietnam.

Deras antal är osäkert, men har uppskattats till alltifrån 0,5 till ungefär 1,5 miljoner, varav de flesta bor i södra Kina och i Burma. I Thailand bor c:a 80 000 i omkring 300 byar.[1]

De talar Akhaspråket som är ett tibetoburmanskt språk. Skriftspråk saknas.

I allmänhet bor de i hyddor av bambu, uppsatta på pålar av bambu. Hyddorna är delade efter kön så att kvinnorna har en sida och männen den andra, som är den mer allmänna delen.[2]

Förr var svedjebruket allmänt men det skapade många konflikter med thailändska regeringen och dem som ville nyttja skogen mer rationellt.

I vissa byar har det odlats opium men de flesta försöker livnära sig på odling av ris, kaffe, te och sojabönaor samt turism. De är också skickliga jägare.

De är i allmänhet animister och tror att världen är fylld av andar, som både är goda och onda.[3]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 december 2010. https://web.archive.org/web/20101205080330/http://www.akha.org/content/aboutakhalife/theakha.html. Läst 22 oktober 2010. 
  2. ^ http://www.hilltribe.org/akha/akha-house-360.php
  3. ^ An Overview of the Akha Arkiverad 3 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., The Akha Heritage Foundation, 1991.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]