Tadzjiker

Från Wikipedia
Tadzjiker
تاجک Тоҷик
Antal sammanlagt
18 till 26 miljoner
Regioner med betydande antal
Afghanistan Afghanistan cirka 8 600 000
Tadzjikistan Tadzjikistan 5 849 331
Uzbekistan Uzbekistan 1 400 000
Pakistan Pakistan 1 220 000
Iran Iran 500 000
Ryssland Ryssland 120 000
Språk

Tadzjikiska, Dari

Religion

Islam

Tadzjiker är ett iranskt folk bosatt i Centralasien. De uppgår till mellan 16,5 och 28,5 miljoner. De talar främst tadzjikiska, ett iranskt språk som ofta räknas som en persisk dialekt. Tadzjikerna utgör majoriteten av befolkningen i Tadzjikistan och den näst största befolkningsgruppen i Afghanistan. Tadzjiker lever även i östra Uzbekistan där de utgör en majoritet av befolkningen i städerna Samarkand och Buchara som varit viktiga tadzjikiska kulturcentran.

Den persiska som tadzjikerna talar består av olika dialekter, standarddialekten i Tadzjikistan och Uzbekistan kallas tadzjikiska medan standarddialekten i Afghanistan kallas dari.

Tadzjiker i Kina[redigera | redigera wikitext]

Tadzjikerna är en av Kinas 56 officiella nationaliteter men trots namnet är Kinas tadzjiker ett separat östiranskt folkslag som talar östiranska språk till skillnad mot tadzjikiska som är ett västiranskt språk. Den tadzjikiska befolkningen i Kina uppgår till omkring 33 500 personer, och är bosatt främst i den västliga regionen Xinjiang; omkring 60 procent av dem lever i det tadzjikiska autonoma häradet Tasjkurgan. Tadzjikerna i Kina talar främst språket sarikoli (sariqul), som saknar etablerat skriftspråk. Några av dem talar wakhi. Uiguriska och kinesiska används för kontakt med andra språkgrupper.