Akira Toriyama

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akira Toriyama

Akira Toriyama (鳥山 明 Toriyama Akira, född den 5 april, 1955) är en japansk mangatecknare. Han har tecknat bland andra Dr. Slump, Dragon Ball och Dragon Ball Z.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han debuterade år 1978 med mangan Wonder Island för tidningen Weekly Shōnen Jump. Därefter lanserade han den långlivade Dr. Slump, som gick i samma tidning åren 1987–86. Serien ledde också till en animerad version som översatts till ett antal sydeuropeiska språk.

Dragon Ball (1984–1995[1]) innebar det stora genombrottet för Akira. Seriens enorma popularitet banade under 1990-talet väg för en mängd annan manga på export till europeiska seriemarknader. Bara i Sverige sålde de svenska samlingsvolymerna av serien (utgivna 2000-03) fram till 2007 i 1,5 miljoner exemplar.[1]

Akira Toriyama syns ofta inte på bild och i Dragon Ball-hörnan längst bak i de svenska Dragon Ball-böckerna står det att han är kameraskygg. Dock visar han ofta i serierna självporträtt på sig själv, i form av allt från en fågel (tori betyder fågel på japanska) till en liten robot.

Utöver manga har han arbetat med att designa TV-spel. Mest känd är nog för designen i samtliga spel i RPG-serien Dragon Quest eller det omtalade RPG spelet Chrono Trigger. Han hjälpte nyligen till att designa spelet Blue Dragon till Xbox 360.

Hans senaste jobb är en liten miniserie vid namn, Cross Epoch, som han gjorde tillsammans med 'One Piece skapare Eiichiro Oda.

Utvalda arbeten[redigera | redigera wikitext]

Manga[redigera | redigera wikitext]

TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Dragon Ball". NE.se. Läst 24 januari 2015.


Företrädare:
Jean-Claude Denis
Grand prix de la ville d'Angoulême
2013
Efterträdare:
Bill Watterson