Naruto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Naruto (olika betydelser).
Naruto
Naruto logo.svg

ナルト
(Naruto)

Genre Action, drama, shōnen, fantasy, komedi
Manga
Mangaka Masashi Kishimoto
Förlag Japan Jump Comics
Kanada USA Viz Media
Sverige Bonnier Carlsen
Publicering November 1999 – November 2014
Volymer 72
TV-anime
Naruto
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
USACartoon Network
Argentina
Australien
BrasilienCartoon Network, SBT
ChileChilevision, Megavision
Mexiko Cartoon Network
Sverige ZTV
Sändes först 3 oktober 20028 februari 2007
Antal avsnitt 220
TV-anime
Naruto Shippūden
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
Sändes först 15 februari 200723 mars 2017
Antal avsnitt 500
Filmer
Anime- och mangaportalen

Naruto (ナルト) är en manga, skapad av Masashi Kishimoto, som senare har fått en animeadaption. Mangan publicerades först i Japan av förlaget Shueisha 1999 i det 43:e numret av den japanska versionen av Shonen Jump. Serien avslutades efter Shonen Jumps 10 november-nummer 2014.[1]

Svenska Manga Media publicerade en översättning från engelska[källa behövs] i den svenska versionen av Shonen Jump. Den gavs ut i album av Bonnier Carlsen fram till sommaren 2013.[1][ifrågasatt uppgift] 38 volymer hann översättas till svenska innan översättningen lades ner på grund av sjunkande försäljningssiffror.

I oktober 2002 började Naruto sändas som anime på kanalen TV Tokyo med ett avsnitt varje torsdag. Animeserien produceras av Studio Pierrot, med regi av Hayato Date och karaktärsdesign av Tetsuya Nishio och Hirofumi Suzuki.

En uppföljare till Naruto började publiceras 2016, Boruto: Naruto Next Generations.

Mangan översätts till engelska och säljs i USA av Viz Media sedan juli 2003. Den 15 februari 2005 meddelade Shopro Entertainment att de köpt rättigheterna för distribution av animeserien i Nordamerika. Den började visas på Cartoon Network i USA och Kanada den 10 respektive 16 september 2005.

Spridning och popularitet[redigera | redigera wikitext]

Seriens längd och popularitet är jämförbar med Akira Toriyamas Dragon Ball, en annan populär shōnen-manga. Sedan Naruto skapades har serien fått ett stort antal fansajter som innehåller detaljerad information, guider och aktiva forum. En av de första och mest populära sajterna etablerades kort efter att den första engelska mangavolymen släpptes i augusti år 2003. Precis som många andra manga- och anime-titlar har Naruto också fått ett eget kortspel.

Mangavolym 7 vann ett Quill Award för bästa seriebok i Nordamerika.[2] På TV Asahis topp-100-animeranking oktober 2006 placerade sig Naruto som nummer 17.[3]

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

Det har kommit flera datorspel baserade på Naruto till format. Några spel är Naruto: Rise of a Ninja och Naruto: Ultimate Ninja Storm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]