Naruto

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Naruto (olika betydelser).
Naruto

ナルト
(Naruto)

Genre Action, drama, shōnen, fantasy, komedi
Manga
Mangaka Masashi Kishimoto
Förlag Japan Jump Comics
Kanada USA Viz Media
Sverige Bonnier Carlsen
Publicering November 1999 – November 2014
Volymer 72
TV-anime
Naruto
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
USACartoon Network
Argentina
Australien
BrasilienCartoon Network, SBT
ChileChilevision, Megavision
Mexiko Cartoon Network
Sverige ZTV
Sändes först 3 oktober 20028 februari 2007
Antal avsnitt 220
TV-anime
Naruto Shippūden
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
Sändes först 15 februari 200723 mars 2017
Antal avsnitt 500
Filmer
* Naruto the Movie: Snow Princess' Book of Ninja Arts (2004)
Anime- och mangaportalen

Naruto (ナルト) är en manga, skapad av Masashi Kishimoto, som senare har fått en animeadaption. Mangan publicerades först i Japan av förlaget Shueisha 1999 i det 43:e numret av den japanska versionen av Shonen Jump. Serien avslutades efter Shonen Jumps 10 november-nummer 2014.[1]

Svenska Manga Media publicerade en översättning från engelska[källa behövs] i den svenska versionen av Shonen Jump. Den gavs ut i album av Bonnier Carlsen fram till sommaren 2013.[1][ifrågasatt uppgift] 38 volymer hann översättas till svenska innan översättningen lades ner på grund av sjunkande försäljningssiffror.

I oktober 2002 började Naruto sändas som anime på kanalen TV Tokyo med ett avsnitt varje torsdag. Animeserien produceras av Studio Pierrot, med regi av Hayato Date och karaktärsdesign av Tetsuya Nishio och Hirofumi Suzuki.

Mangan översätts till engelska och säljs i USA av Viz Media sedan juli 2003. Den 15 februari 2005 meddelade Shopro Entertainment att de köpt rättigheterna för distribution av animeserien i Nordamerika. Den började visas på Cartoon Network i USA och Kanada den 10 respektive 16 september 2005.

En uppföljare till Naruto började publiceras 2016, Boruto: Naruto Next Generations.

Spridning och popularitet[redigera | redigera wikitext]

Seriens längd och popularitet är jämförbar med Akira Toriyamas Dragon Ball, en annan populär shōnen-manga. Sedan Naruto skapades har serien fått ett stort antal fansajter som innehåller detaljerad information, guider och aktiva forum. En av de första och mest populära sajterna etablerades kort efter att den första engelska mangavolymen släpptes i augusti år 2003. Precis som många andra manga- och anime-titlar har Naruto också fått ett eget kortspel.

Mangavolym 7 vann ett Quill Award för bästa seriebok i Nordamerika.[2] På TV Asahis topp-100-animeranking oktober 2006 placerade sig Naruto som nummer 17.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Naruto handlar om Uzumaki Naruto, en ninja som strävar efter titeln "eldskugga" (byns främsta ninja och ledare). Tolv år före historiens början attackerade en demonräv (Kyuubi, som betyder "Nio svansar") byn där huvudpersonerna är bosatta, Lövgömman. Räven härjade och dödade många människor, ända tills Minato Namikaze, den fjärde eldskuggan, förseglade räven inuti ett nyfött barn; Uzumaki Naruto. Namikaze ville att byborna skulle se Naruto som en hjälte, men på grund av vad demonräven hade gjort såg många av invånarna i Lövgömman Naruto och räven som en och samma. Hiruzen Sarutobi, den tredje eldskuggan, såg till att ingen yttrade ett ord om vad som hade hänt för att förhindra att nästa generation skulle få reda på det, och därför fick Naruto själv inte reda på det förrän vid tolv års ålder. Senare blir han en lågninja och är en del av ett tremannalag bestående av Haruno Sakura, Uchiha Sasuke och deras ledare, högninjan Hatake Kakashi. Tillsammans möter de många utmaningar, skaffar vänner, stöter på farliga fiender och försöker samtidigt stå ut med varandra.

Media[redigera | redigera wikitext]

Naruto finns bland annat som manga, anime, spelfilm, lättromaner och samlarkortspel. Alla animeavsnitt har även släppts på DVD.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Det har kommit flera datorspel baserade på Naruto. Några spel är Naruto: Rise of a Ninja och Naruto: Ultimate Ninja Storm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]