Albano (Stockholm)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Albano Industriområde i juli 2006, efter att de flesta byggnader rivits. Över den öppna platsen tronar AlbaNova, ett forskningscentrum för astronomi, fysik och bioteknik.
En av de få kvarvarande industribyggnaderna, byggd 1889-90 som färgfabrik för Ferniss-Aktiebolaget. Albano Smide låg här från 1968 till konkursen 2000. Byggnaden har sedan stått övergiven, men är idag privatägd och larmad.

Albano är ett numera i huvudsak nedlagt industriområde i stadsdelen Norra Djurgården i Stockholm. Albano ligger strax utanför Roslagstull, mellan Roslagsvägen och Roslagsbanan. Området ligger inom gränserna för Kungliga nationalstadsparken.

Namnet har en historia som går tillbaka till slutet av 1700-talet. Efter Gustav III:s resa till Italien åren 1783-84 fick flera platser vid Brunnsviken namn efter italienska förebilder. Det gäller, vid sidan om Albano, till exempel Frescati strax norr om Albano, Montebello och Tivoli. I närheten av Albano fanns i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet värdshuset Kräftriket. Krogen och dåtidens lantliga omgivning är skildrad av Carl Michael Bellman i Fredmans epistel nr 80. Där beskriver han området strax utanför Roslagstull, eller Kattrumpstullen[1] som den också kallades.

De flesta av områdets industribyggnader är nu[när?] rivna och marken används inte. Planerna är att området delvis ska bebyggas med ett universitetscampus bestående av utbildningslokaler och studentlägenheter. Området pekas ut av Stockholm stads översiktsplan som lämpligt för utbyggnad på grund av att det är ödsligt och marken i dagsläget är förorenad.[källa behövs] Tillfälliga studentbostäder restes 2004 i närheten av AlbaNova, som ligger i kanten av Albano.[källa behövs] Dessutom väntas de näraliggande universiteten Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan expandera i området, inom projektet Vetenskapsstaden.[2][uppdatering behövs]

Albano var även namnet på en järnvägsstation på sträckan mellan Karlberg och Värtahamnen, Värtabanan. Stationen öppnades den 5 maj 1882. Persontrafik förekom fram till 30 september 1913. Därefter användes stationen för godstrafiken fram till 1969. Stationsbyggnaden revs 1968.

Ett av de mest långlivade företagen i Albano industriområde var Nya Murbruksfabrikens i Stockholm AB Fabriken var i drift 1903-1963.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms gatunamn, sid 282, Liber 1983, ISBN 91-38-72610-6
  2. ^ Stockholms stads exploateringskontors webbplats, läst 8 maj 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]