Alex Kidd in the Enchanted Castle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alex Kidd in the Enchanted Castle
År1989
UtvecklareSega AM7
UtgivareSega
Genreplattform
Antal spelare1
FormatSega Mega Drive (SMD)
Virtual Console (VC)
Sega Mega Drive Handheld
moln (Onlive)
Medieformatkassett
Arbetslag
ProducentKotaro Hayashida
MusikChikako Kamatani
ProgrammeringYuji Naka
Spelserie
SpelserieAlex Kidd
FöregångareAlex Kidd: High-Tech World
UppföljareAlex Kidd in Shinobi World
Distribution
Europa30 november 1990 (SMD)
4 maj 2007 (VC)
Japan10 februari 1989 (SMD)
USA1989 (SMD)
9 april 2007 (VC)
Datorspelsportalen

Alex Kidd in the Enchanted Castle (アレックスキッド 天空魔城 Arekkusu Kiddo Tenkū Majō?) är ett sidscrollande plattformsspel utvecklat och utgivet av Sega till konsolen Mega Drive. Spelet släpptes i Japan i februari 1989 och i Europa i november 1990. Det är det enda 16-bitars-plattformsspelet som Alex Kidd medverkar i, och det femte spelet i spelserien.

Alex Kidd in the Enchanted Castle handlar om Alex som kämpar sig genom den fiktiva planeten Paperock i sökandet efter sin sedan länge försvunne far, King Thor. Alex har tillgång till flera föremål och fordon som hjälper honom att slutföra sin resa, inklusive en motorcykel, pedicopter (en pedaldriven helikopter) en hoppstylta, som alla ger honom unika förmågor. Under färden genom de elva världarna måste Alex besegra flertalet motståndare i ”Sten-sax-påse” innan han kan finna King Thor.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Alex lever på planeten Aries, som kontrolleras av hans bror, King Igul. Efter att ha hört rykten om att hans sedan länge försvunne far, King Thor, fortfarande är vid liv på Planet Paperock, beger sig Alex till planeten för att hitta honom.

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Spelaren kontrollerar Alex genom elva banor genom att fajtas och undvika fiender och hinder. Alex kan hoppa, sparka, krypa eller slå fiender, vilket får dem att explodera och bli till guldmynt, kallade Baums. Nya föremål och fordon erhålls genom att spela Janken (Sten-sax-påse) i spelhus, däribland Sukopako-motorcykeln, pedicoptern, en hoppstylta och en trollkarlsstav som gör det möjligt för Alex att sväva i luften i några sekunder. Ett slag från en fiende innebär att Alex omedelbart dör.

I den japanska originalutgåvan av spelet försvinner förlorarens kläder, antingen Alex eller motståndarens, efter en omgång av Sten-sax-påse, vilket gör honom eller henne naken med ett fikonlöv över hans eller hennes genitalier. I versionerna i Väst plattas förloraren till av en tung vikt. Flera nivåer fick också andra namn till utgåvan i Väst.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Spelet har fått blandade recensioner av samtida publikationer, med ett betyg på 47,57% från Gamerankings.[1] Lucas M. Thomas, som recenserade spelet för IGN, gav spelet en poäng på 4.5/10, och kritiserade dess ”flytande spelkontroll” och Sten-sax-påse-bossfajterna, och klagade på att ”Det hela är väldigt slumpmässigt, och det är inte kul alls”. Han kommenterade också att ”Du kommer förstå varför SEGA lade ner [Alex Kidd]”.[2] Frank Provo på Gamespot hade liknande problem med spelet, och kritiserade också kontrollerna och sade att ”Alex glider runt som om hans fötter är täckta med olja”. Provo ogillade också spelets nivådesign, och kallade den ”alldaglig” och att ”spelets 11 banor är korta vänster-till-höger remsor pepprade med samma stenar, träd, delar som går att ta sönder och generiska fiender.” Han gav Enchanted Castle 3.8/10 i betyg.[3] Eurogamers Dan Whitehead gav spelet en poäng på 4/10, och gillade inte spelets ”förfärliga upplägg när det kom till att upptäcka kollision” och ”barnsliga prestation”. Som Thomas var han inte nöjd med spelets Sten-sax-påse-sektioner, och uttryckte att ”vinst orsakas av ren tur, du kommer sitta där … hoppas på att lagen om genomsnittlighet innebär att du eventuellt kommer välja rätt alternativ och undkomma från detta Groundhog Day-helvete i spelväg.[4]

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Alex Kidd in the Enchanted Castle har ingått i en mängd av olika Mega Drive-spelsamlingar till nyare plattformar. Spelet är en del av Sega Mega Drive Collection till Playstation 2 och Playstation Portable och släpptes också till Wiis Virtual Console den 9 april 2007 i Nordamerika och den 4 maj samma år i Europa. Spelet fanns senare med i Sega Mega Drive Ultimate Collection till Xbox 360 och Playstation 3. Enchanted Castle är också inkluderat i den andra volymen av Sega Mega Drive Classic Collection till PC, liksom i boxen med alla volymer, Sega Mega Drive Classic Collection: Gold Edition. Spelet är också tillgängligt som en enskild enhet släppt av Radica, och till Sega Mega Drive Handheld, en portabel spelkonsol, som innehåller 20 speltitlar. Det har också givits ut till Microsoft WindowsSteam, individuellt och som en del av Sega Genesis Classics Pack 2.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Alex Kidd in the Enchanted Castle, 1 mars 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Alex Kidd in the Enchanted Castle”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/genesis/586018-alex-kidd-in-the-enchanted-castle/index.html. Läst 11 april 2009. 
  2. ^ Thomas, Lucas M.. ”Alex Kidd in the Enchanted Castle”. Review. IGN. http://uk.ign.com/articles/2007/04/19/alex-kidd-in-the-enchanted-castle-review. Läst 13 april 2014. 
  3. ^ Provo, Frank. ”Alex Kidd in the Enchanted Castle”. Review. GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/alex-kidd-in-the-enchanted-castle-review/1900-6169314/. Läst 13 april 2014. 
  4. ^ Whitehead, Dan. ”Alex Kidd in the Enchanted Castle”. Review. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/wii-virtual-console-roundup-review. Läst 13 april 2014. 
  5. ^ ”SEGA Mega Drive Classics Pack 2”. Steam. Arkiverad från originalet den 19 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150619232541/http://store.steampowered.com/sub/6016/. Läst 1 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]