Alexandra (nattklubb)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wild Side Story 1976 med Christer Lindarw till vänster och Ulla Jones stående i keps.
Välklippt kabarébiljett från Alexandra's i januari 1976.

Alexandra eller Alexandra's var Sveriges första[1] moderna nattklubb.[2] Den drevs i fyra olika lokaler[a][b][c][d] i Stockholm av Alexandra Charles åren 1968–1988.[2] Restaurang och diskoteksklubb hade (nästan genomgående) öppet alla nätter och huserade i den ena av lokalerna efter den andra. Under en period drev Alexandra Charles och hennes dåvarande make Noel Charles[2] (1940–2013) även en systerklubb på Barbados med samma namn. Noel Charles var senare gift från 2002 till sin död 2013 med Cynthia Lennon, tidigare gift med John Lennon.

Förebilden för Alexandra's var de nya nattklubbar som startats i London.[ej i angiven källa] Alexandra's blev snabbt ett populärt inneställe i Stockholm och höll den positionen i tjugo år.[2]

Bland personer som inlett sina respektive karriärer hos Alexandra finns Erik Videgård som startade restaurangkarriären som smörgåsnisse, Christer Lindarw som alldeles före After Dark var med i Wild Side Story och de första rena dragshowföreställningarna där, samt Anders Eljas som fick sitt allra första jobb som kapellmästare hösten 1975 för en liten kabaréorkester till showen AlexCab.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lokal på Strand hotell, Nybrokajen 9
  2. ^ Fd restaurang CecilBiblioteksgatan 5 med amerikansk kompanjon Tom Macksey
  3. ^ Döbelnsgatan 3, härifrån som "Alexandra"
  4. ^ Lokalen under Stockholm Plaza Hotel på Birger Jarlsgatan 29

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]