Alfaskop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om datorterminalen. För Företaget Alfaskop AB, se Alfaskop AB.

Alfaskop utvecklades 1968 för att ge en prisbillig terminal för alfanumerisk presentation. Företaget Standard Radio & Telefon AB (SRT) utvecklade Alfaskop primärt för att användas i sjukhusmiljö (Patientdatasystem).[1] Första modellen hade beteckningen Alfaskop 3100 och där lagrades alla tecken i ett fördröjningsminne (nickeltråd). Alfaskop 3100 var uppbyggd helt med diskreta komponenter, (mikroprocessorer etc fanns inte på den tiden). Alfaskop 3100 ersattes senare av Alfaskop 3500 som hade en egenkonstruerad processor, uppbyggd med diskreta komponenter. Alfaskop 3500 var en programmerbar terminal, men programmerbarheten användes bara av företagets programmerare för att förändra terminalens funktion. Alfaskop 3500 tillverkades även under namnet MERA 7900 i Polen.

Alfaskop 3500 blev en storsäljare och i slutet på sin levnad ersattes den av Alfaskop 3700, som i princip var samma som 3500 men med annan färgsättning och marknadsbudskap. För att ge kunder en möjlighet att förändra funktionen hos Alfaskop skapades Alfaskop System 41 och A91, där mikroprocessorer och floppy-disk användes för första gången. Alfaskop som terminal blev så småningom hotad av PC-utvecklingen och lönsamheten och tillverkningen försvann.

Alfaskoputvecklingen startade i Standard Radio och Telefon AB (1968), fortsatte i Stansaab som blev Datasaab och avslutades (i praktiken) i Ericsson Information Systems AB (EIS).

Alfaskop användes också som produktnamn (på vissa marknader) för IBM-kompatibla PC som tillverkades av Ericsson Information Systems.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SM Eriksson. ”Alfaskop kom till”. Veteranklubben Alfa. http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/00q4/001105.htm. Läst 30 november 2009.