Hoppa till innehållet

Alfons-Bokalen

Från Wikipedia

Alfons-Bokalen är ett pris som belönar föredömliga insatser inom barnkulturen och instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och bokförlaget Rabén & Sjögren, vid tjugoårsjubileet av den första boken om Alfons Åberg.

År Pristagare Kommentar
1992 Suzanne Osten För hennes inspirerande och föredömliga arbete inom barnkulturen.
1995 Erik Haag För hans insatser i TV 2:s Sommarlov.
1997 Thomas Tidholm och Anders Alnemark För teaterföreställningen Tuppen Ja.
2002 Pytte Ravn För barn-tv-serien Anki & Pytte.
2008 Tobbe Trollkarl[1] För att med värme och humor väcka tusentals unga att se magi, fantasi och lek som värdefulla element i tillvaron.
2013 Nassim Al Fakir[2] För att han ”med värme, humor och vetgirighet väcker intresset för musik och rytm hos barn från noll till nittionio”. Första gången priset utdelades på Alfons Åbergs Kulturhus.
2014 El sistema[3] För insatsen att "öppna dörrar och samla barn till gemensamt musikskapande över kulturer och gränser – till glädje och utveckling i Alfons Åbergs anda”.
2017 Ayla Kabaca[4] "För strålande förmåga att leda och entusiasmera en stor barnpublik till medskapande i musik, lek och rörelser med egen kraft och glädje - utan pekpinnar och helt i Alfons anda - som ständigt bevisas i många medier och vid levande musikprogram".
2022 Marlen Eskander "För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi - och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda."
2023 Georg Riedel "För musik utan gränsdragning mellan barnsliga eller vux-liga melodier och för mod att låta varje komponent av text och musik sammanstråla utan tillrättavisning, helt i Gunilla Bergströms anda"