Alkald

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alkald
(alcalde)
Barcelona, rueda de prensa con Ada Colau (cropped).jpg

Ada Colau, borgmästare (alcalde[ssa]) i Barcelona.


Alkald (spanska: alcalde, [alˈkalde], eller alcalde ordinario, av arabiska al-kādi, al-qâḍī, "domaren"), även på svenska ibland alcalde, är/var namnet på styresmannen i de spanska städerna och byarna. Alkalden har även fungerat som fredsdomare och lett förberedande undersökningar i brottmål. Numera används ordet alcalde, både på spanska och katalanska, i betydelsen borgmästare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Historisk användning[redigera | redigera wikitext]

Ordet alcalde finns belagt i det katalanska språket första gången år 1315. Den ursprungliga betydelsen var som domare i morernas Spanien, och senare introducerades det i bland annat spanskan i betydelsen borgarråd, edssvuren domaren eller borgmästare. Språket kom in i katalanskan via spanskan, även om det redan användes i regionen under den moriska tiden.[1]

Modern användning[redigera | redigera wikitext]

I modern spanska används ordet alcalde i betydelsen borgmästare.[2] Ordet har även samma betydelse i katalanska och används där parallellt med det inhemska batlle (municipal).[1] Femininformerna av de båda orden är med ändelsen -esa på spanska och -essa på katalanska.[3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Alcalde, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "alcalde". Arkiverad 13 maj 2016 hämtat från the Wayback Machine. diccionari.cat. Läst 23 april 2016. (katalanska)
  2. ^ "alcalde". spanishcentral.com. Läst 23 april 2016. (engelska)
  3. ^ "Ada Colau – La alcaldesa de Barcelona". barcelona.cat. Läst 23 april 2016. (spanska)
  4. ^ "Ada Colau – L'alcaldessa de Barcelona". barcelona.cat. Läst 23 april 2016. (katalanska)