Alkemisten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alkemisten
Författare Paulo Coelho
Originaltitel O Alquimista
Originalspråk Portugisiska
Land Brasilien
Genre Roman
Utgivningsår 1988
Utgiven på
svenska
1995
Huvudpersoner Santiago
Kungen
Kristallhandlaren
Engelsmannen
Fatima
Alkemisten

Alkemisten: en berättelse om att följa sina drömmar (originaltitel O alquimista) är en roman skriven av Paulo Coelho. Boken gavs först ut i författarens hemland Brasilien 1988 och utkom på svenska 1995. Den har översatts till 69 olika språk och sålts i mer än 65 miljoner exemplar i över 156 länder.

Boken försöker få läsaren att följa sina drömmar och aldrig ge upp samt att leva i nuet. Det är en moralisk och filosofisk bok.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Santiago är herde i Andalusien. Flera nätter i rad drömmer han om skatter vid foten av Egyptens pyramider. Som en följd av detta går han då till en spåkvinna som råder honom att följa sin dröm. Han tycker det är alldeles befängt, men möter sedan en konung från ett fjärran land som uppmanar honom att prova sin lycka. Med två magiska stenar beger han sig över havet till Afrika.

Efter att ha blivit lurad på sina pengar, som han fått genom att sälja alla sina får i Spanien, får han en anställning hos en gammal man som driver en kristallbutik.

Mannen är en drömmare men har emellertid inte valt att följa sina drömmar. Detta är ingenting som han ångrar, vilket Santiago visserligen tycker är konstigt, men likväl respekterar. Efter att ha fått ihop en ansenlig summa pengar slår han följe med en engelsman på en karavan genom öknen som ska leda honom till Egypten, och skatten.

Karavanen måste ta tillflykt i en oas, som sprudlar av liv och glädje. Det är en stor oas med 50 000 träd och en mängd människor.

I oasen möter han Santiago sin stora kärlek, ökenkvinnan Fatima. Hon är mörk och vacker, och han lovar att han ska komma tillbaka till henne. Där träffar Santiago även en mäktig alkemist som inte bara forskat fram "de vises sten", utan också besitter en förmåga att förvandla bly till guld. Alkemisten utpekar så småningom Santiago som lärjunge och berättar för honom om "världssjälen", passion och kärlek. Men det är Santiago själv som lär sig mest genom att lyssna till sitt eget hjärta och till de olika tecknen som finns i omgivningen. När man således har ett livsöde, som Santiago, verkar hela universum för att detta ska gå i uppfyllelse. Till en början kallas det nybörjartur, men sedan ställs man inför allt svårare prov och efter den svåraste prövningen når man till sist sin skatt.

Santiago blir alltmer fullärd och vid slutet av romanen blir han en mycket lycklig ung man som får såväl skatten som flickan Milad.

Berättelsens ursprung[redigera | redigera wikitext]

Handlingen har många bottnar med kopplingar till analytisk psykologi, egots utveckling och hjältens resa.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]