Alkemisten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För rapparen Houman Sebghatis andra officiella album, se Alkemisten (musikalbum). För en novell av den amerikanske författaren H.P. Lovecraft, se Alkemisten (novell).
Alkemisten
FörfattarePaulo Coelho
OriginaltitelO Alquimista
OriginalspråkPortugisiska
LandBrasilien Brasilien
GenreRoman
Utgivningsår1988
Utgiven på
svenska
1995
HuvudpersonerSantiago
Kungen
Kristallhandlaren
Engelsmannen
Fatima
Alkemisten

Alkemisten: en berättelse om att följa sina drömmar (originaltitel O alquimista) är en roman skriven av Paulo Coelho, och tillhör en av världens mest sålda böcker genom tiderna.

Boken publicerades 1988, på portugisiska, av ett litet förlag i författarens hemland Brasilien där den fick låga försäljningssiffror. Det var först 1994, när HarperCollins förvärvade utgivningsrättigheter till boken och den publicerades i USA, som försäljningen tog fart och nådde The New York Times Best Seller list. Sedan dess har boken översatts till 69 olika språk och sålts i mer än 65 miljoner exemplar i över 156 länder.

Boken försöker få läsaren att följa sina drömmar och aldrig ge upp samt att leva i nuet. Det är en symbolisk, moralisk och filosofisk bok.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Santiago är herde i Andalusien. Flera nätter i rad drömmer han om skatter vid foten av Egyptens pyramider. Som en följd av detta går han då till en spåkvinna som råder honom att följa sin dröm. Han tycker det är alldeles befängt, men möter sedan en konung från ett fjärran land som uppmanar honom att prova sin lycka. Med två magiska stenar beger han sig över havet till Afrika.

Efter att ha blivit lurad på sina pengar, som han fått genom att sälja alla sina får i Spanien, får han anställning hos en gammal man som driver en kristallbutik. Mannen är en drömmare men har emellertid inte valt att följa sina drömmar. Detta är ingenting som han ångrar, vilket Santiago visserligen tycker är konstigt, men likväl respekterar. Efter att ha fått ihop en ansenlig summa pengar slår han följe med en engelsman på en karavan genom öknen som ska leda honom till Egypten, och skatten. Karavanen måste ta tillflykt till en oas, som sprudlar av liv och glädje. Det är en stor oas med 50 000 träd och en mängd människor.

I oasen möter Santiago sin stora kärlek, ökenkvinnan Fatima. Hon är mörk och vacker, och han lovar att han ska komma tillbaka till henne. Han träffar även en mäktig alkemist som inte bara forskat fram "de vises sten", utan också besitter förmåga att förvandla bly till guld. Alkemisten utpekar så småningom Santiago som lärjunge och berättar för honom om "världssjälen", passion och kärlek.

Men det är Santiago själv som lär sig mest genom att lyssna till sitt eget hjärta och till de olika tecknen som finns i omgivningen. När man har ett livsöde, verkar hela universum för att detta ska gå i uppfyllelse. Till en början kallas det nybörjartur, men sedan ställs man inför allt svårare prov och efter den svåraste prövningen når man till sist sin skatt.

Santiago blir alltmer fullärd och finner mycket riktigt sin skatt, en skatt långt mer värdefull än han kunnat ana vid resans början.

Berättelsens ursprung[redigera | redigera wikitext]

Handlingen har många bottnar med kopplingar till analytisk psykologi, egots utveckling och hjältens resa.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Kritiker av boken anser att den är svagt skriven, banal och fylld av klichéer; samt att dess budskap, istället för att konstnärligt och subtilt levereras, slår läsaren i huvudet med sin uppenbarat. Det blir också otydligt vad en alkemist kan göra och inte, till exempel förvandla sig till en vind, vilket inte nämns i boken förrän Santiago gör det.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bauer, Jaclyn. ”'The Alchemist' Still Resonates 26 Years Later”. Chicagoist. Arkiverad från originalet den 10 maj 2015. https://web.archive.org/web/20150510213454/http://chicagoist.com/2014/09/16/the_alchemist_celebrates_its_25th_a.php. Läst 1 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]