All jordens fröjd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
All jordens fröjd
Genre Drama
Regissör Rolf Husberg
Producent Rune Waldekranz
Manus Rolf Husberg
Margit Söderholm
Baserad på All jordens fröjd av Margit Söderholm[1]
Skådespelare Ulla Jacobsson
Birger Malmsten
Kenne Fant
Originalmusik Sven Sköld
Fotograf Hilding Bladh
Rune Ericson
Produktionsbolag Sandrews
Premiär 21 september 1953
Speltid 111 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

All jordens fröjd är en svensk dramafilm från 1953 i regi av Rolf Husberg. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Margit Söderholm. I huvudrollerna ses Ulla Jacobsson och Birger Malmsten.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig under 1850-talet i Hälsingland. På Tolfmansgården bor den vackra Lisbet och hennes bror Jerker med sin mor och sina farföräldrar. Lisbet träffar den blyge Erik och de ligger "på tro och loven" vid ett bröllop. Lisbet friar till Erik. Hennes familj är emot det, eftersom Erik inte kommer från någon rik familj. Jerker förlovar sig med länsmans dotter och ska ta över deras gård. För att inte Tolfmansgården ska gå ur släkten måste Lisbet gifta sig med en rik man, som kan lösa ut Jerker, Mats. Om Lisbet vägrar, säljs Tolfmansgården på auktion och de gamla sätts på undantag.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är byggd på romanen med samma namn av Margit Söderholm, titeln kommer från en psalm med lydelsen: "All jordens fröjd så snart försvinner. All ära, vällust, rikedom. Om ock jag dem med möda vinner. Så lämna de dock själen tom. Min Gud, jag finner dock i dig. Den skatt, som evigt hugnar mig." Romanen är egentligen en fortsättning på Driver dagg, faller regn, som också filmats.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 4395

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]