Allan Ebeling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Allan Ebeling i Bobergs Fajansfabrik i Gävle, 1920-talet
Allan Ebelings signatur på Harlekin vid Slagstaskolan i Eskilstuna
Allan Ebelings signatur på Fotbollsspelaren i Eskilstuna

Allan Svante Ebeling född 30 juli 1897 i New York i USA, död 1975 i Torshälla, var en svensk skulptör, bildkonstnär och keramiker.

Allan Ebeling hade svenska föräldrar och bodde som ung i USA och arbetade bland annat som reklamtecknare. 1921-1927 arbetade han vid Bobergs fajansfabrik och därefter 1928-1930 vid Upsala-Ekeby AB. Han flyttade som nybliven förälder till Torshälla på 1930-talet.[1] Han bodde och var verksam som konstnär där fram till sin död.

I Torshälla finns bland andra Tors Bockar i Torshällaån och Vattenbärerskan, som avtäcktes på Östra Torget i Torshälla vid stadens 650-årsjubileum 1967. I Eskilstuna finns gjutjärnsskulpturen SmedernaFristadstorget. Ebelings skulpturer finns också på andra håll i landet, till exempel i Uppsala. Han är även representerad med keramik vid Nationalmuseum[2], Länsmuseet Gävleborg[3] och på Prins Eugens Waldemarsudde.

Ebelingmuseet i Torshälla invigdes 1997, efter en donation från konstnärens familj.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gustafsson, Ronnie. ”Stämplar och Signaturer - Allan Ebeling”. www.signaturer.se. http://www.signaturer.se/Sverige/AllanEbeling.htm. Läst 27 maj 2016. 
  2. ^ Nationalmuseum
  3. ^ Länsmuseet Gävleborg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]