Länsmuseet Gävleborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länsmuseet Gävleborg
Länsmuseet Gävleborg.jpg
Lansmuseet Gavleborg - Rettig Art Gallery.jpg
En av Rettigs konstsalar
Information
Typ av museumKonst- och kulturhistoriskt museum
PlatsSödra Strandgatan 20 i Gävle, Sverige
Etablerat1933, byggnaden stod färdig och invigdes 1940.
Besökare per år58 780 (2018)
MuseichefHans Öjmyr
Webbplats
Länsmuseet Gävleborg

Länsmuseet Gävleborg är en stiftelse som arbetar med kulturarv och konst i Gävleborgs län. Museiverksamheten tog sin egentliga början 1933 då Philibert Humbla anställdes som länsintendent av Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund för ”hembygdsvårdande uppgifter”. Sju år senare, 1940, efter en donation av Gävlefamiljen Rettig, invigdes Gävle Museum ”ett museum för konst, möbler och konstindustri”. I museet visades den Rettigska samlingen av konst och konsthantverk, samt ytterligare ett stort antal konstverk som samlats in av Philibert Humbla. Museibyggnaden ritades av stadsarkitekt Sven Wranér och skulle, enligt donatorn Antonie Rettigs önskemål, i möjligaste mån likna hennes systers palats – det von Plessenska palatset i Köpenhamn (idag Domus Medica på Kristianiagade 12).

För att markera den regionala aspekten vidgades uppdraget 1978, varvid Gävle Museum bytte namn till Länsmuseet Gävleborg. Museet äger idag en stor samling svensk konst och arbetar med kulturarvsfrågor på många plan – inom byggnadsvård, arkeologi, kulturturism och pedagogik. Till exempel kan nämnas museets arbete inom världsarvet Hälsingegårdar och kulturturismprojektet Järnriket Gästrikland. Museet arbetar med rådgivning och olika projekt och uppdrag både i skolor, för privatpersoner och i samverkan med föreningar och företag för att lyfta fram länets kulturarv på olika sätt. Museet har stora föremålssamlingar. Förutom konst kan nämnas keramik, foto, tapeter, möbler, arkeologiska föremål och textilier.

I museibyggnaden på Södra Strandgatan 20 i Gävle finns utställningar, textilstudierum, VR-rum[1], faktarum, kafé, butik och ateljéer där museet bedriver skapande verksamhet.

2016–2017 var Länsmuseet Gävleborg stängt för renovering och ombyggnation. 21 oktober 2017 återinvigdes museet.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Cyrénsalen.
Brynässalongen.

På de övre våningsplanen finns museets konstsalar med verk från 1600-talet fram till idag. I samlingen finns verk av bland andra Alexander Roslin, Marcus Larson, Jenny Nyström, Carl Larsson, Hanna Pauli, Isaac Grünewald, Göteborgskoloristerna, Halmstadgruppen, Staffan Hallström, Hertha Hillfon och Lena Cronqvist. Ett av museets mer kända verk är Peter Tillbergs Mitt i Sverige (1970) med en gata med egnahem av 1950-talstyp och ett gapande hål i den svarta asfalten. Bland de senaste förvärven finns bland andra verk av Peter Johansson,[2], Annika von Hausswolff[3], Martin Wickström[4] och Anneè Olofsson[5].

Förutom verken i konstsalarna visas flera andra utställningar i byggnaden.

  • Textila mönster och tekniker: Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader  – allt från Hedvig Ulfsparres samling. (plan 3)
  • Cyrénsalen: med designern Gunnar Cyréns produktion i silver, guld, stål, glas och plast. (plan 2)
  • Smaken och kapitalet: om en av hemslöjdsrörelsens profiler Hedvig Ulfsparre och hennes textilsamling. (plan 2)
  • Brynässalongen: med tapet från Brynäs herrgård. (plan 2)
  • Historien händer här: den första delen av museets nya basutställningar och öppnade i samband med nyinvigningen 2017. Nedslag i länets historia som också speglar Sverige och världen. Upplev världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö i VR-rummet. (plan 1)
  • Spår av liv: forntidsutställningen med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Vad är arkeologi och hur jobbar en arkeolog? (plan 1)
  • Fråga bilden: vad säger bilder om tider, normer och ideal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. (plan 1)
  • Sagorna vi lämnade i havet: barn från Sverige och arabisktalande länder har skrivit om sina tankar och upplevelser av krig och flykt. (plan 1)
Smaken och kapitalet, om Hedvig Ulfsparre och hennes textilsamling.
Smaken och kapitalet, om Hedvig Ulfsparre och hennes textilsamling.


Konstsamlingen[redigera | redigera wikitext]

Länsmuseet Gävleborg har en av Sveriges större samlingar av svensk konst från 1600-talet och fram till idag.

Övrig verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Studion ligger i anslutning till entréhallen. Studion är museets utställningsrum för barn och unga.

På museitomten finns en stor pallkrageodling som upplåts till privatpersoner och föreningar. Under sommarhalvåret får vem som helst måla på den lagliga graffitiväggen på museets tomt.

Landsantikvarier[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]