Kungsgärdet

Kungsgärdet med Folkes Livs, december 2020.

Kungsgärdet, även känt som Studentstaden, är en stadsdel i Uppsala, som utgör det västliga tillväxtområdet för den gamla stadsdelen Fjärdingen. Närmast Kungsgärdets sjukhus, numera till stor del avvecklat, har nya bostäder uppförts under 1980- och 1990-talen.

Studentområden[redigera | redigera wikitext]

Studentbostäder nära centrala Kungsgärdet.

I stadsdelen finns också många studentbostäder och i mitten ligger Folkes Livs vars öppettid slutar på det ojämna klockslaget 23.31. Studentbostäderna är uppdelade i följande fyra områden:

Triangeln[redigera | redigera wikitext]

Olof den helige i Triangeln.

Triangelns bostäder ägs av studentnationerna Södermanlands-Nerikes och Västmanlands-Dala. Kvarteret Triangeln byggdes 1958-1960. Södermanlands-Nerikes nation har totalt 298 studentrum fördelat på korridors-, triplett och dubblettrum samt 79 studentlägenheter. Mitt i triangeln står en stor ryttarstaty i rostfritt stål föreställandes S:t Olof skapad av Torshällaskulptören Allan Ebeling och donerad till Södermanlands-Nerikes nation av industrimän i Eskilstuna[1].

Studentvägen[redigera | redigera wikitext]

Studentvägen

Husen på studentvägen ägs av Norrlands, Stockholms och Gästrike-Hälsinge nationer. Här ligger även Sankt Ansgars kyrka med tillhörande studentbostäder.

Gamla Studentstaden[redigera | redigera wikitext]

Gamla Studentstaden är ett av de äldsta studentbostadsområdena i Uppsala. Husen byggdes mellan 1951 och 1953.[2] Området kallades enbart Studentstaden fram till mitten av 1990-talet, då det bytte ägare. Är allmänt sett som det populäraste och mest attraktiva studentområdet i Uppsala vilket återspeglas i de långa kötiderna. Gamla Studentstaden omger en park som i folkmun benämns som "Harvardparken", då parken och arkitekturen i några avseenden påminner om det amerikanska universitetet Harvard.[källa behövs]

Rackarberget[redigera | redigera wikitext]

I det intilliggande Rackarberget, byggt 1965, finns punkthus med lägenheter och smalhus med studentrum i korridor. Kötiderna till Rackarberget är som regel något längre än till mindre centralt belägna studentbostadsområden som Flogsta eller Kantorn. Rackarberget ägs av bostadsbolaget Studentstaden i Uppsala AB.

Hyresgästföreningen Gamla studentstaden & Rackarberget[redigera | redigera wikitext]

Studentstaden Rackarbergets hyresgästförening hanterar Uppsalas största bostadsområde för studenter. Alla som flyttar in i Gamla studentstaden eller Rackarberget och har Dombron som hyresvärd är automatiskt medlemmar i föreningen och kan hyra lokaler som gym, pingisrum, kvarterslokal, bastu och studierum.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dokumentärfilm om Södermanlands-Nerikes nation, okänt årtal
  2. ^ ”Gamla Studentstaden”. www.studentstaden.se. Arkiverad från originalet den 5 mars 2021. https://web.archive.org/web/20210305202641/https://www.studentstaden.se/bo-hos-oss/vara-omraden/gamla-studentstaden/. Läst 4 februari 2021.