Altiero Spinelli

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Altiero Spinelli, född 31 augusti 1907 i Rom, död 23 maj 1986, var en italiensk förespråkare av europeisk federalism. Han ses som en av ideologerna bakom Europeiska unionens grundande och utveckling.

Han gick med i Italienska kommunistpartiet som ung och blev satt i fängelse av fascisterna 1927. Han var fängslad fram till 1937 och därefter hållen i förvar fram till 1943. Tillsammans med andra fångar skrev han Ventotene-manifestet, som blev färdigt i juni 1941. På grund av bristen på papper och behovet att hålla skrivandet hemligt skrevs det på cigarettpaper och skickades genom att döljas bakom lönnfack i tennboxar. Det kom sedan att spridas bland den italienska motståndsrörelsen.

Efter kriget fungerade Spinelli som regeringsrådgivare, forskare och fri skribent. Bland hans publikationer märks t ex boken Rapporto sull'Europa, som också översattes till engelska och utgavs med titeln The Eurocrats (1966).

År 1970 utsågs Spinelli till Italiens representant i Europeiska kommissionen, med ansvar för industrifrågor. År 1979 invaldes han i Europaparlamentet efter att ha ställt upp som oberoende kandidat på italienska kommunistpartiet lista. Han bildade också Krokodilklubben, en klubb för federalistiska parlamentariker, uppkallad efter den restaurang i Strasbourg där de möttes. Klubbens medlemmar förespråkade grundandet av en europeisk förbundsstat. Som parlamentsledamot fick Spinelli i uppdrag att presentera ett förslag till avtal om grundandet av Europeiska unionen. Termen "Europeiska unionen" anses för övrigt ha införts av Spinelli.[1]. I februari 1984 lade han fram sitt förslag i Europaparlamentet där det antogs med stor majoritet. Förslaget avvisades emellertid av medlemsstaternas regeringar, vilka i stället gick in för den följande år antagna europeiska enhetsakten. [2]

  1. ^ Altiero Spinelli - en stark förespråkare av en europeisk konstitution
  2. ^ Se Bieber, Jacqué and Weiler: An Ever Closer Union. A critical analysis of the Draft Treaty establishing the European Union. Luxembourg, 1985.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Spinellis förslag till ett fördrag om upprättandet av Europeiska unionen på franska och engelska
Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.