Amadora

Amadora
Stad
Kommun
Staden Amadora med CF Estrela da Amadora Stadium till vänster.
Staden Amadora med CF Estrela da Amadora Stadium till vänster.
Flagga
Stadsvapen
Land Portugal Portugal
Region Lissabon storstadsregionen
(Área Metropolitana de Lisboa)
Distrikt Lisboa
Kommun Amadora-kommunen
Koordinater 38°45′N 9°14′V / 38.750°N 9.233°V / 38.750; -9.233
Area
 - kommun 24,00 km²
Folkmängd
 - kommun 171 454 (2021)[1]
Grundades (eller
fick stadsrättigheter)
1979
Geonames 8010569
Gammal provins Estremadura
Skyddshelgon Nossa Senhora da Conceição
Kommunal helgdag 11 september
Antal församlingar 11
Amadoras läge i Portugal, en till ytan liten kommun i norra delen av Lissabonbukten nära Atlanten.
Amadoras läge i Portugal, en till ytan liten kommun i norra delen av Lissabonbukten nära Atlanten.
Amadoras läge i Portugal, en till ytan liten kommun i norra delen av Lissabonbukten nära Atlanten.
Webbplats: http://www.cm-amadora.pt

Amadora (portugisiskt uttal: [ɐmɐˈðoɾɐ] ( lyssna)) är en stad och en kommun i Portugal, i den nordvästra delen av Lissabon storstadsregionen (Área Metropolitana de Lisboa).[2][3]

Amadora är en av de folkrikaste städerna i Portugal. Den är sammanvuxen med Lissabon inom storstadsområdet, som har 2,8 miljoner invånare. Amadora är en kranskommun och sovstad till Lissabon, men samtidigt belägen endast nio kilometer från den mycket sköna och kuperade skogbevuxna sommarslottsträdgården i Sintra. Staden är huvudorten i Amadora-kommunen, vilken ingår i Lissabon-distriktet, och är också en del av Lissabon storstadsregionen (Área Metropolitana de Lisboa). [2][3]

Stadsdelen Alfornelos, med ett ganska typiskt bostadsområde för Amadora i Portugal.

Kommunen har en yta på 24,00 km² och en befolkning på 171 454 invånare (2021), vilket gör Amadora till den mest tätbefolkade kommunen i Portugal. Kommunen bildades den 11 september 1979, då den upphörde att vara en församling inom Oeiras kommun. Amadora fick därefter stadsprivilegier. Den består av 6 kommundelar (freguesias).[4]

Amadora och Lissabon har gemensamma kommunikationer när det gäller tunnelbana, buss och tåg. Amadora fungerar till stor del som en bostadsförort till huvudstaden, och landskapet domineras av höga flerbostadshus och vissa industrier. I Amadora finns också Portugals största koncentration av afrikanska invandrare, främst från de före detta kolonierna Angola och Kap Verde, samt i viss mån Moçambique. Flera stora projekt för att göra betongförorten grönare och trevligare och olika rehabiliteringsinsatser avseende befolkningen är igång sedan slutet av förra millenniet, men Amadora är fortfarande en stad med högre kriminalitet än det nationella genomsnittet. Bilvägarna är ökända för sina trafikstockningar.

Kända personer från Amadora[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Portugal: Regions and Cities” (på engelska). citypopulation.de. https://www.citypopulation.de/en/portugal/cities/. Läst 2 augusti 2023. 
  2. ^ [a b] Forsberg, Jan (2010). ”Storstäder”. Faktakalendern. Sundbyberg: Bokförlaget Semic. sid. 325–330. ISBN 978-91-552-5593-0  Metropolitan Area avser hela storstadsregionen, vilket kan inkludera glesbygdsområden.
  3. ^ [a b] ”Amadora” (på portugisiska). Infopédia. Porto Editora. https://www.infopedia.pt/apoio/artigos/$amadora. Läst 25 juni 2022. 
  4. ^ ”Mapa dos municípios (Karta över kommunerna) – Amadora” (på portugisiska). Associacão Nacional dos Municípios Portugueses (Portugisiska kommunförbundet). https://www.anmp.pt/municipios/municipios/municipios-de-a-a-v/. Läst 30 juni 2022.