Amandaprisen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Amanda-prisen eller Amandaprisen är ett norskt film- och tv-pris som delas ut årligen i samband med Den norske filmfestivalen i Haugesund. Första gången priset delades ut var den 17 augusti 1985. Vinnaren mottar en statyett utformad av Kristian Kvakland. Sedan 2005 kan inte tv-produktioner nomineras till priset.

Initiativet till priset togs av filmproducenten Bente Erichsen. Namnet Amanda är inte relaterat till någon film utan från visan ”Amanda fra Haugesund”.

Amandaprisen är Norges motsvarighet till den svenska Guldbaggen.

Statyetten[redigera | redigera wikitext]

1985 utlyste Haugesunds Avis en tävling om utformning av prisstatyetten. Vinnare blev bildhuggaren Kristian Kvakland. Amandastatyn vägde vid premiäråret 4,5 kg, men efter det första året har den vägt 2,5 kg och den är 30 cm hög.

Ändringar i prisutdelningen[redigera | redigera wikitext]

1993 kunde Amanda vinnas av filmskapare från hela Norden, vilket betydde att det inte delades ut något pris för årets bästa norska biofilm. Vinnare blev dock den norska filmen "Telegrafisten". Nästa år hade reglerna ändrats tillbaka så bara norska filmer kunde nomineras.

Fr.o.m. 2005 kan Amanda bara delas ut till filmproduktioner. Anledningen är att priset för tv-produktioner, Gullruten, ses som ett mer renodlat tv-pris. Det lades också till en speciell kategori för bästa regissör. Tidigare gick priset för bästa film till regissören, men det ändrades nu till att gå till producenten istället.

2006 visades prisutdelningen på TV 2, innan hade den visats på NRK.

Vinnare av bästa film[redigera | redigera wikitext]

Bästa kvinnliga skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Bästa manliga skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Källor och externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Følg Amanda-sendingen pris for pris