Ampelmännchen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ost-Ampelmännchen går.
Ost-Ampelmännchen står.
Ampelfrau i Zwickau, 2005

Ampelmännchen (ung. "liten trafikljusman") är den tyskspråkiga benämningen på figuren i trafiksignaler för gångtrafikanter. Figurvarianten i det tidigare Östtyskland (DDR), efter Tysklands återförening specifikt kallad Ost-Ampelmännchen, har blivit en kultfigur.[1]

Den östtyska Ampelmännchen skapades 1961 av Karl Peglau och var tänkt som ett säkrare trafikljus för gångtrafikanter. Utformningen är skapad så att man även med nedsatt syn tydligt ska se om det är grön eller röd "gubbe". Figurens hatt var inspirerad av ett foto av Erich Honecker i halmhatt.[2] Efter murens fall var det från början tänkt att alla Ampelmännchenljus i det tidigare Östtyskland skulle bytas ut mot de ljus som går efter den nuvarande (väst)tyska standarden. Men det blev protester mot att man ville ta bort den östtyska Ampelmännchen, som ansågs charmig, och "han" fick leva vidare förutom på Bundesstraßen (gator och vägar på riksnivå).

Man arbetar fortfarande[när?] med att "rädda" den östtyska Ampelmännchen och kulten har bidragit till ett stort utbud av olika Ampelmännchenprodukter som säljs som souvenirer och liknande. Nya Ampelmännchen-signaler med "östtyskt" utseende har installerats, även i före detta Västberlin.[3] En lysdiodversion finns. För att upprätthålla jämställdheten introducerades 2004 i staden Zwickau en kvinnlig variant, Ampelfrau.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]