Ostalgi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För osteoalgi, se Bensmärta.
Försäljning av DDR-tröjor i Berlin år 2004. Ett av många inslag som benämns Ostalgie.

Ostalgi (tyska Ostalgie, från Nostalgie) är en nostalgisk känsla kring det forna Östtyskland (DDR).[1] Den har sedan 1990-talet uppstått bland en del tyskar som före återföreningen levde i Östtyskland.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Vid murens fall 1989 fick Östtysklands befolkning för första gången tillfälle att köpa "väst-produkter", varor de kände väl till genom TV-reklamen från Västtyskland men som de tidigare bara kunnat köpa för hårdvaluta eller fått som gåva av kontakter i väst. På bara några månader rasade försäljningen för östtyska produkter samman i takt med att befolkningen prövade de efterlängtade västprodukterna. Ett stort antal östtyska företag slogs ut och arbetslösheten i före detta Östtyskland ökade.

Det var inte bara de östtyska varorna som ratades, utan även det repressiva samhällssystemet i stort. Efter några år kom dock en tillnyktring då många östtyskar kunde se sitt förflutna mer nyanserat. Östtyskland var en diktatur som spärrade in sin befolkning och erbjöd invånarna mycket begränsade möjligheter att forma sina liv, men på vissa punkter hade samhällssystemet sidor som kunde ha stått sig i konkurrensen från Väst. Detta gällde bland annat barnomsorg och kvinnors roll i yrkeslivet. På ett ytligare plan uppstod också en längtan efter "trygghet" - en stat som planerade sin befolknings liv och där officiellt alla hade ett arbete att gå till.

Längtan efter ett bättre liv[redigera | redigera wikitext]

Ampelmännchen, trafikljus som kommit att symbolisera DDR och ostalgi, och som behållits i östra Tyskland trots att övriga Tyskland har en annan utformning.

Ostalgi syftar på att allt fler tyskar, främst tidigare öst-, men även västtyskar, intresserar sig för produkter och livet i det gamla Östtyskland. Detta gäller inte minst den yngre generationens tyskar. Det som vid murens fall ratades har numera av många fått kultstatus och många företag börjar på nytt producera klassiska DDR-varor.

Många böcker kommer ut kring ostalgin och internationellt är fenomenet bland annat uppmärksammat genom den prisbelönta filmen Good Bye, Lenin!. Tysk TV har uppmärksammat ostalgin genom olika TV-shower. Det förekommer även en debatt kring varför fenomenet uppstått.

I grunden är fenomenet förståeligt som en vanlig nostalgi - det forna DDR:s befolkning har kastats från ett samhällssystem till ett annat på ett mycket abrupt vis. I tider av stark samhällsomvandling finns alltid en grogrund för nostalgi, kanske särskilt mycket bland dem som räknar sig till förlorarna i omvandlingen.

En tänkbar bidragande orsak till ostalgin är arbetslösheten, som efter Tysklands återförening länge varit högre i östra Tyskland. Arbetslöshet fanns officiellt inte i Östtyskland, det var förbjudet. Ingen sades upp och arbetslösa tilldelades ett jobb. Att säga upp sig utan att ha ett nytt jobb, eller vägra ta ett jobb var inte heller tillåtet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ostalgi - vad är det?”. Aftonbladet. 6 oktober 2009. https://www.aftonbladet.se/a/7lPA3B. Läst 4 juli 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]