Amy Gutmann

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fil:Amy Gutmann.jpg
Amy Gutmann

Amy Gutmann, född 19 november 1949 i Brooklyn, New York, är en amerikansk statsvetare och demokratiteoretiker och sedan 2004 president för University of Pennsylvania. Gutmann är en ledande och central demokratiteoretiker och förespråkare av deliberativ demokrati.

Utbildning och akademisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Amy Gutmann har B.A från Radcliffe College 1971 och en masterexamen i statsvetenskap från London School of Economics från 1972 samt en filosofie doktorsexamen i statsvetenskap från Harvard University 1976.

Hon var verksam som lärare vid Princeton University 1976-2004 och efterträdde Judith Rodin 2004 som president för University of Pennsylvania. Därmed blev hon den första kvinnliga presidenten för ett Ivy League-universitet som efterträdde en annan kvinna.

Bidrag till statsvetenskapen[redigera | redigera wikitext]

Gutmann är en mycket produktiv forskare och har publicerat över 100 böcker, artiklar och essärer främst koncentrerade på deliberativ demokrati, rättviseteorier och demokratiutbildning. Tillsammans med Dennis Thompson har hon skrivit två centrala verk i den samtida demokratiska diskussionen, Why Deliberative Democracy? från 2004 och Democracy and Disagreement från 1996.