Anders Hultin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Hultin
Född28 september 1968 (54 år)
Yrke/uppdragEntreprenör inom skolbranschen
Känd förGrundare till Friskolornas Riksförbund, Kunskapsskolan, Fria Läroverken och Nordic International School.

Anders Erik Hultin, född den 28 september 1968 i Norrköping,[1] är en svensk välfärdsentreprenör och företagare inom skolvärlden.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Anders Hultin anses vara en av arkitekterna och förgrundsgestalterna till friskolerörelsen i Sverige. Under 1991-1994 var han politiskt sakkunnig för moderaterna i Utbildningsdepartementet och var med om att utforma friskolereformerna. 1995 grundade han Friskolornas Riksförbund med stöd av dåvarande Svenska Arbetsgivarföreningen. 1999 var han medgrundare till och blev VD för Kunskapsskolan i Sverige AB. Han hade denna position i åtta år under vilken företaget startade sammanlagt 27 skolor. Kunskapsskolan gjorde sig redan från början känt för sitt utbildningskoncept som syftar till att göra utbildningen av eleverna mer personligt utformad. Företaget kom också med ett flertal utbildningsmässiga innovationer, bland annat införandet av så kallade Kunskapsgårdar.

2007 avgick han som VD för att istället ansvara för företagets internationella expansion. Han spelade en aktiv roll även i England för sitt förespråkande av så kallade Free Schools. 2008 och 2009 blev han av tidningen Evening Standard utsedd till en av Londons 1000 mest inflytelserika opinionsbildare.

2009 blev han VD för GEMS Education i England med ansvar för ett tiotal privatskolor. 2010 blev han Managing Director inom Pearson Education med ansvar för att sätta upp ett nytt affärsområde kallat School Improvement.

I september 2012 återvände han till Sverige för rollen som VD för JB Education. Men bara 9 månader senare försattes bolaget i konkurs. Hultin menade, i en uppmärksammad artikel på DN Debatt, att konkursen var ett tecken på att friskolesystemet fungerade eftersom skolor som valdes bort av eleverna inte kunde överleva.

Därefter grundade Hultin bolaget Fria Läroverken i Sverige AB år 2013 som idag driver 7 gymnasier på olika orter i Sverige. Han har även grundat Nordic International School, som 2021 finns på fyra platser. År 2020 förvärvades bolaget Kunskapscompaniet, som bedriver vuxenutbildning. Idag är skolverksamheten samlad i koncernen Watma Education AB.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I juni 2013 uppmärksammades Anders Hultin för att, kort efter konkursen av skolbolaget JB, ha lagt ut en bild på en dyr vinflaska på Facebook. Det spädde på den redan intensiva debatten om vinst i välfärdsföretag. Han blev också uppmärksammad och kritiserad för att i valrörelsen 2006 ha skrivit ett brev till alla anställda som kunde tolkas som en avrådan från att rösta på Vänsterpartiet då deras politik, som han menade, var ett allvarligt hot mot friskolesystemet.[2][3]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Anders Hultin var under tiden 1995-2012 gift med Anna Klintenberg. Dom har fyra barn tillsammans. Sedan 2019 är Hultin förlovad med Fatimah Khan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]