Anders Nilsson (regissör)

Från Wikipedia
Anders Nilsson
Född15 augusti 1963[1] (60 år)
Kil[2], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningFilmregissör, filmproducent, manusförfattare, regissör
SläktingarBengt Nilsson (syskon)
Redigera Wikidata

Carl Anders Bertil Nilsson, född 15 augusti 1963 i Kil, Värmland, är en svensk regissör, manusförfattare och fotograf. Han är bror till musikern Bengt Nilsson.

Han arbetade som bland annat klippare, fotograf och manusförfattare med Mats Helge på 1980- och 90-talen och slog igenom som regissör 1999 med filmen Noll tolerans.

Han har i tv-debatter uttalat sig mot fildelning och sade, i samband med att Swefilmer stängdes ned "Vi är ingen anonym Hollywood-studio. Vi är ett gäng filmare och andra med rejält patos och vi ger oss inte när nån spottar oss i ansiktet genom att stjäla våra filmer och lägga ut dem på kriminella sajter och på olika sätt dela dem i gratisvärlden. Lika förolämpande som om nån hade stulit rent fysisk egendom. Det fattar inte alla."[3]

I oktober 2023 släppte han sin första roman, Johan Falk – Slutet var bara början, som är en fortsättning på Johan Falk-filmerna.[4]

Regi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ filmportal.de, Anders Nilsson, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Freebase Data Dumps, Google.[källa från Wikidata]
  3. ^ Clas Svahn. "Filmsajt stängs efter husrannsakan", dn.se, 28 juli 2015. Åtkomst den 30 juli 2015.
  4. ^ ”Fler filmer om Johan Falk planeras: "En hel säsong är färdigskriven"”. MovieZine. https://www.moviezine.se/intervjuer/anders-nilsson-johan-falk-boken-nya-filmer. Läst 11 februari 2024. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]