Noll tolerans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den kriminalpolitiska strategin, se Nolltolerans.
Noll tolerans
Genre action
thriller
Regissör Anders Nilsson
Producent Joakim Hansson
Björn Carlström
Manus Anders Nilsson
Joakim Hansson
Skådespelare Jakob Eklund
Peter Andersson
Marie Richardson
Lennart Hjulström med flera
Originalmusik Bengt Nilsson
Fotograf Jacob Jørgensen
Produktionsbolag Sonet Film AB
Film i Väst AB
Sandrew Metronome
TV4 AB
TV 1000
Distribution Sonet Film AB
Svensk Filmindustri
Premiär
Speltid 108 minuter
Land Sverige
Språk Svenska, ryska
Uppföljare Livvakterna (2001)
IMDb SFDb

Noll tolerans är en svensk action-thrillerfilm som hade Sverigepremiär den 29 oktober 1999[1] i regi av Anders Nilsson med Jakob Eklund i huvudrollen som Johan Falk. Filmen följdes av flera andra i samma serie, med flera av samma skådespelare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vid juletid sker ett rånmord i en juvelerarbutik i centrala Göteborg. Kriminalinspektör Johan Falk, som är ledig, tar upp jakten i bil och hinner ifatt dem vid Nordstan. Falk lyckas skjuta en av brottslingarna, medan den andra tar en kvinna med barn som gisslan. Det finns fyra vittnen på plats, men brottslingen skjuter en man för att skapa en distraktion och lyckas därefter fly. Polisen får goda signalement från de tre vittnena och kan identifiera restaurangägaren och gangstern Leo Gaut som den kvarvarande brottslingen.

Dagen därpå tar samtliga tre vittnen tillbaka sina vittnesmål och Gaut tvingas släppas i brist på bevis. Falk, som vägrar släppa fallet, besöker Gaut i hans hem och förklarar att han vet att Gaut lyckats hota vittnena. Falk besöker de tre vittnena och försöker få dem att ändra sig, men överraskas av att Gaut anmält honom för misshandel. Med spår från Falks besök hos Gaut ser bevisningen stark ut, och Falk tvingas fly från domstolen och gå under jorden för att kunna reda ut både hur Gaut kunnat få tag på adresserna till vittnena och hur vittnena åter ska kunna förmås att tala sanning.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Noll tolerans”. Svensk filmdatabas. 29 oktober 1999. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=40601&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 2 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]