Angry Birds

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Angry Birds
Angry Birds logo.svg
Spelets logotyp
Information
År 10 december 2009
Utvecklare Rovio Mobile
Utgivare Clickgamer Media
Chillingo
Rovio Mobile
Genre Pusselspel
Antal spelare 1
Format iOS
Maemo
MeeGo
HP webOS
Android
Symbian^3
Series 40
Nintendo 3DS (AB Trilogy)
Playstation Store (PSP/PS3/PSVita/AB Trilogy)
Xbox 360/Xbox One (AB Trilogy)
Windows
WebGL
Windows Phone
Google Plus
Google Chrome (Chrome Web Store)
BlackBerry Tablet OS
Bada
Facebook (Flash)
Mac OS X
Roku
Samsung Smart TV
Wii (AB Trilogy)
Wii U (AB Trilogy)
HTML5
BlackBerry 10[1]
Spelmotor SDL[2]
Box2D
Inenheter Touchscreen
Version 1.6.3 (iOS, Android, Symbian)
1.6.2 (Microsoft Windows, Mac OS X)
1.5.3 (Windows Phone, WebOS)
1.5.2 (Maemo)
1.5.0 (PlayStation Portable, PlayStation 3)
1.1.4 (WebGL)
Webbsida Officiell webbplats
Arbetslag
Producent Raine Mäki, Harro Grönberg, Mikko Häkkinen
Speldesign Jaakko Iisalo
Musik Ari Pulkkinen
Grafikdesign Tuomas Erikoinen, Miisa Lopperi, Joonas Mäkilä
Programmering Tuomo Lehtinen, Miika Virtanen, Antti Laitinen, Atte Järvinen, Mika Rahko, Marco Rapino, Kari Kuvaja
Leveldesign Jaakko Iisalo, Arttu Mäki, Risto Holmström, Joonas Mäkilä, Tuomas Erikoinen
Distribution
Skandinavien 10 januari 2010
USA 12 december 2009
Åldersrekommendation
ESRB E
PEGI 7+
Datorspelsportalen

Angry Birds är ett finskt pusselspel för mobiler och spelkonsoler, där spelaren använder en slangbella för att skjuta iväg fåglar mot grisar som är utplacerade i varierande byggnader med syftet att förstöra alla grisar på spelplanen. Spelet är utvecklat av Finlandsbaserade Rovio Mobile. Den första versionen av spelet lanserades för Apples iOS i december 2009 och har sedan dess sålt över 12 miljoner exemplar via Apples App Store. Detta har bidragit till att företaget utvecklat nya versioner för andra pekskärmsbaserade smartphones, innefattande de som använder Androids och Symbians operativsystem.

Spelsystem[redigera | redigera wikitext]

I Angry Birds tar spelaren kontrollen över en flock ilskna fåglar som försöker hämta ägg som har stulits av några onda gröna grisar. Grisarna har gömt sig på eller i konstruktioner av olika material, bland annat av trä, glas och sten. Syftet med spelet är att eliminera alla grisar i de olika nivåerna. Spelaren skjuter iväg fåglar med hjälp av en slangbella, med avsikt att antingen träffa grisar direkt eller skada en struktur vars konstruktionsmaterial kan rasa på grisarna och krossa dem. Om spelaren också vidrör fågeln medan den är i luften kommer fågeln att göra en specialattack. Varje fågel har en speciell förmåga, till exempel förmågan att kunna explodera, släppa bomber, delas i tre eller komma tillbaka som en bumerang, vilket kan användas strategiskt för att kunna klara av en spelnivå. Om alla grisar har blivit besegrade med hjälp av antalet fåglar man har så är nivån klarad och nästa nivå är upplåst.

Spelaren får börja om varje nivå så många gånger som denne vill, och kan även spela upp redan klarade nivåer en gång till för att försöka öka sina poäng. Spelaren får poäng för varje gris man har besegrat, samt för de skada eller förstörelse som spelaren har åsamkat på strukturerna. Man får också bonuspoäng på alla de fåglar som man inte har använt. Efter varje avslutad nivå erhåller spelare en, två eller tre stjärnor beroende på resultatet som man har mottagit.

Fågeltyper[redigera | redigera wikitext]

Det finns för närvarande fjorton olika typer av fåglar, både spelbara och ospelbara. Spelbara fåglar visas i den ordning som de först presenteras till spelaren.

 • Red Bird - En röd fågel som kan orsaka stora skador på svaga strukturer. Red Bird kan användas genom alla nivåer, eftersom den kan användas för att kunna riva ner en struktur som har blivit skadade av andra fåglar. Red Bird har ingen speciell förmåga, men om man petar på den så kan den göra ett stridsrop.
 • Blue Bird - En blå dvärgfågel som är den svagaste av alla spelbara fåglar, men som har en unik förmåga då den kan föröka sig i tre identiska kopior om man petar på den. Medan de blå fåglarna inte orsakar så mycket skada på de flesta hinder kan de lätt bryta sig igenom olika glasstrukturer.
 • Yellow Bird - En gul fågel som har förmågan att accelerera sin fart medan den är i luften och kan ge stor skada i olika distanser. Den är mest effektivast mot trähinder, som kan tränga igenom flera väggstrukturer tack vare sin snabbhet. Den är dock mindre effektiv mot glasstrukturer.
 • Black Bird - En svart fågel som kan landa på strukturer och sedan detoneras, vilket ger stor skada runt dess omgivning. Man kan detonera dem i luften om man petar på dem. De är mest effektiva mot stenstrukturer.
 • White Bird - En vit fågel som kan släppa exploderande äggbomber medan den är i luften. När ägget tappas flyger fågeln upp i luften och exploderas längst till höger om spelnivån. Den ger mindre skada om man slungar den mot strukturer utan att släppa en av deras äggbomber.
 • Boomerang Bird - En grön fågel med en lång näbb som snurrar när den är i luften. Medan den är i luften kan man peta på den så att den ändrar kurs och återvänder till sin utgångspunkt. Denna förmåga att flyga tillbaka gör så att den kan ge skada mot bakre strukturer som andra fåglar inte kan nå.
 • Terence - En mörkröd fågel som är dubbelt så stor som den röda fågeln. Den har ingen specialförmåga, men kan ge ett stridsrop om man petar på den. Den kan förstöra nästan en hel struktur tack vare sin stora kropp, och kan ta sig förbi vilka hinder som helst.
 • Mighty Eagle - Den största och starkaste av alla spelbara fåglar, och som sådan har en begränsad användning. För att använda örnen måste man kasta en lax på en struktur, som fungerar som en markeringspunkt för örnen. Örnen störtar sedan ner från himlen med förödande kraft och som förstör allt som står i dess väg.
 • Orange Bird - En orange dvärgfågel som kan göra sig smällfet om man petar på den i luften, vilket orsakar enorm skada mot en eller flera strukturer som står under fågeln.
 • Mighty Dragon - En stor drake med samma förmåga som örnen har.
 • Påfågel - En ny sorts fågel har uppstått vid namnet "påfågel". Påfågeln kan göra allting som alla andra fåglar kan göra och är lika stor som "Mighty Eagle".

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Recensioner[redigera | redigera wikitext]

Angry Birds har fått bra recensioner av kritiker. IGN gav spelet 8 av 10 poäng och skrev bland annat att "Angry Birds är otroligt beroendeframkallande".[3] iPhone24 gav spelet 5 av 5 poäng och skrev bland annat att det var "en blivande klassiker".[4]

Kommersiell framgång[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2010 hade 6,5 miljoner exemplar sålts på Apples IOS,[5] och bara tre dagar efter att spelet hade släppts på Android Market hade det laddats ner 2 miljoner gånger.[6]

I slutet av november 2011 nådde Angry Birds 500 miljoner nedladdnigar.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
 1. ^ ”BlackBerry shows off some of its 70,000 new third-party apps, including Skype, Rdio, Kindle, and Whatsapp”. The Verge. http://www.theverge.com/2013/1/30/3932042/blackberry-10-apps-announcement. Läst 2013-01-30. 
 2. ^ ”SDL Testimonials”. Galaxygameworks.com. Arkiverad från originalet den 2011-07-16. http://web.archive.org/web/20110716163841/http://www.galaxygameworks.com/testimonials.html. Läst 2012-02-01. 
 3. ^ ”Angry Birds Review - IGN” (på engelska). http://wireless.ign.com/articles/107/1070605p1.html. Läst 23 oktober 2010. 
 4. ^ ”Angry Birds populäraste iPhone-spelet, en blivande klassiker - iPhone24”. Arkiverad från originalet. http://web.archive.org/web/20100709143542/http://apps.iphone24.se/recension/angry-birds/angry-birds-popularaste-iphone-spelet-en-blivande-klassiker. Läst 23 oktober 2010. 
 5. ^ ”Angry Birds sells 6.5M units on iPhone and flies to new smartphones - VentureBeat” (på engelska). http://venturebeat.com/2010/08/13/angry-birds-sells-6-5m-units-on-iphone-and-flies-to-new-smartphones/. Läst 23 oktober 2010. 
 6. ^ ”Android users download Angry Birds two million times in three days - Joystiq” (på engelska). http://www.joystiq.com/2010/10/19/android-users-download-angry-birds-two-million-times-in-three-da/. Läst 23 oktober 2010. 
 7. ^ ”500 miljoner Angry Birds nedladdade”. Level 7. http://level7.nu/texter/read.php?id=211917. Läst 4 juli 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]