Bumerang

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För TV-programmet Bumerang, se Bumerang (TV-program).
Återvändande bumerang
Bumerang för lek eller tävling.

En bumerang är ett böjt, platt kastredskap, vanligen av trä, som används för sport. Bumerangens ursprung kommer från ett klubbliknande kastvapen som användes som vapen eller till jakt.

Bumerangen blev allmänt känd genom Australiens urbefolkning, aboriginerna, men har också använts inom andra kulturer. Den ursprungliga typen av detta kastredskap som användes för jakt återkom inte utan kastades med stor träffsäkerhet mot ett byte.

Senare har den utvecklats till en "kastklubba". Jakttekniken gick ut på att slänga klubban på ett byte för att knocka det eller på annat sätt göra det lättare att nå fram till det med spjut eller klubba. Denna typ av redskap går med andra ord i en rät linje och kallas egentligen kylie. Detta redskap användes dock inte bara som jaktvapen utan även som rytmiskt instrument. Formen på ett kylie-vapen liknar bumerangens böjda form och har därför trots vara också det en bumerang.

Den riktiga återvändande bumerangen tros ha använts mer som en leksak eller någon typ av sportredskap, än som ett praktiskt redskap. Det är absolut inget vapen som det ofta beskrivs som. Förmodligen upptäcktes bumerangens egenskaper vid testning av en felkonstruerad kylie och har sedan utvecklas som en egen typ av kastredskap.

Man tror förvisso att den kan ha använts för att eventuellt skrämma upp fåglar som sedan jagades med spjut. Bumerangen består av en nästan platt, vinkelböjd träribba, vars ovansida är välvd och undersida är plan eller något skålad. Snittet genom vingen är en typisk flygplansvinge i profil, ursprungligen skapad långt innan flygplanet uppfunnits. Den återvändande bumerangen användes mest i östra och västra Australien. Det finns bumeranger för både höger- och vänsterhänta kastare med egen utformning för respektive typ.

En samling bumeranger, och kylies, hittades vid utgrävningen av farao Tutankhamuns gravkammare, däribland en med guldvingar, detta fynd leder till frågan om var bumerangen egentligen uppfunnits. Bumerangen var också känd bland indianer i södra Kalifornien och i Indien. Den äldsta kända bumerangen har påträffats i Polen och visade sig vara åtskilliga tusen år äldre än den australiska aboriginska kulturen – cirka 20 000 år gammal.

Idag förekommer tävlingar i bumerangkastning över hela världen, dock främst i Tyskland och USA. Man tävlar bland annat i längdkastning, precisionskastning och trick. Många kastare tillverkar sina egna bumeranger av trä, plast och även lättmetall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]