Anna Karina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna Karina, 1977.

Anna Karina, född som Hanne Karin Blarke Bayer den 22 september 1940 i Solbjerg utanför Århus, är en dansk-fransk skådespelare.

Vid 18 års ålder flyttade hon till Paris, och träffade både Coco Chanel och Pierre Cardin och började arbeta som fotomodell. Jean-Luc Godard ville ha med henne för en liten roll i Till sista andetaget (1960), men eftersom rollen krävde att hon skulle vara naken vägrade hon. Ett år senare gifte de sig, och hon nådde framgång i flera nya vågen-filmer, inte minst i Leva sitt liv (1962) och den kultförklarade Alphaville - ett fall för Lemmy Caution (1965) tillsammans med Eddie Constantine. Totalt har hon synts i sju[1] huvudroller i filmer av Godard.

Hon har bland annat själv skrivit och regisserat filmen Vivre ensemble (hennes regidebut från 1973[1]) och har även haft en karriär som musikartist. Under tidigt 60-tal hade hon hade stora framgångar med låtarna "Roller Girl" och "Sous le soleil exactement", båda skrivna av Serge Gainsbourg. 2005 släppte hon albumet Chanson de films med sånger hon sjungit på film.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Anna Karina”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/anna-karina. Läst 3 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]