Hoppa till innehållet

Anna av Polen

Från Wikipedia
Anna av Polen
Porträttmålning på drottning Anna, i hennes kröningsmantel, av Martin Kober från 1576
Regeringstid 15 december 1575 – 19 augusti 1587
Kröning 1 maj 1576 i Kraków
Företrädare Henrik III av Frankrike
Efterträdare Sigismund III Vasa
Make Stefan Batory (gift 1576; död 1587)
Ätt Jagellon
Far Sigismund I av Polen
Mor Bona Sforza
Född 18 oktober 1523
Kraków, Polen
Religion Katolicism
Namnteckning Annas namnteckning
Död 9 september 1596 (72 år)
Warszawa, Polen-Litauen
Begravd 12 November 1596
Wawelkatedralen

Annas och Sigismund II:s gemensamma vapensköld som drottning respektive kung

Anna av Polen (polska: Anna Jagiellonka [ˈan.na] ( lyssna); litauiska: Ona Jogailaitė), född 18 oktober 1523 i Kraków i Polen, död 9 september 1596 i Warszawa i Polen-Litauen, var regerande drottning av Polen och storhertiginna av Litauen mellan 1575 och 1586. Hon var formellt regerande drottning och medregent av det Polsk-litauiska samväldet och bröstarvinge till kungariket Jerusalem som den sista i jagellonska ätten, gift med kung Stefan Batory.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anna var tredje dotter till den polske kungen Sigismund I och Bona Sforza. Vid sin fars död 1548 bosatte hon sig med modern i Masovien; hon flyttade 1558 till Vilnius, och 1564 till Plock. Under sin brors regeringstid började hon alltmer betraktas som en politisk faktor på grund av dennes barnlöshet. Anna mottog flera förslag om äktenskap, bland annat 1565 från Magnus av Danmark, men inget av dem blev av.

Annas position blev viktig när hennes bror kung Sigismund II August dog 1572. Polen valde då Henrik III av Frankrike till kung på villkor att han gifte sig med Anna. Henrik infriade dock aldrig sitt löfte.

Drottning[redigera | redigera wikitext]

År 1575 valdes Anna till kung [sic] av Polen och storhertiginna av Litauen. År 1576 gifte hon sig med den nyvalde kungen Stefan Batory (1533–1586).[2] Stefan hade liksom Henrik valts till monark på villkor att han gifte sig med Anna, och han höll detta löfte. Hon erhöll i egenskap av gemål titeln furstinna av Transsylvanien. Anna fick inga barn. Äktenskapet var enligt uppgift ofullbordat, och det ryktades att hon varje natt förgäves väntade på Stefan. Anna ansågs inte attraktiv utan beskrevs som ful, och hennes relation till Stefan var dålig.

Rent formellt betraktades Anna som Stefans medregent. I realiteten försökte Stefan att hålla henne utanför statsaffärerna så mycket som möjligt, och Anna lyckades aldrig skaffa sig någon egen maktposition. Hon var känd för sitt stöd till universitet i Krakow. Anna beskrivs som en viljestark person. Hon var en övertygad katolik och stödde motreformationen, bland annat i Masovien, där protestantismen ska ha förlorat sitt inflytande på grund av henne. Det gick rykten om att Stefan planerade att skilja sig från henne, men inga sådana planer lades någonsin fram. Hon tog ansvaret för Erik XIV:s och Karin Månsdotters son Gustav Eriksson Vasa, när denna skickades bort från Sverige av dess drottning, hennes syster, Katarina Jagellonica.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Annas bröstarvinge var Sigismund Vasa, son till hennes yngsta syster, drottning Katarina Jagellonica av Sverige. Efter sin Sigismunds bortgång år 1586 försökte Anna behålla sin ställning som monark, eftersom hon inte hade varit enbart drottninggemål utan formellt hade valts till medregent och regerande drottning 1575. Hon lyckades dock inte hävda sina rättigheter utan tvingades avsvära sig sin ställning och sin rätt till kronan. Hon gav i stället sitt stöd till sin systerson Sigismund som kandidat för den polska tronen, då som Zygmunt III Waza. Hon motsatte sig en kandidat av ätten Habsburg och stödde framgångsrikt Sigismund i förhandlingarna. Anna tillbringade resten av sitt liv vid hovet. Hon motsatte sig Sigismunds giftermål med Kristina av Holstein-Gottorp, och var 1592 engagerad i en konflikt med Sigismunds maka Anna av Habsburg. Hon avled vid hovet i Warszawa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från polskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Anna Jagiellon
Född: 18 oktober 1523 Död: 9 september 1596
Regenttitlar
Vakant
Titel innehades senast av
Henrik III av Frankrike
som kung
 Drottning av Polen och
storhertiginna av Litauen

15 december 1575 – 19 augusti 1587
med Stefan Batory (1576–1586)
Vakant
Titel innehas nästa av
Sigismund III Vasa
som kung