Anomaluromorpha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anomaluromorpha
Springharelg.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningAnomaluromorpha
Vetenskapligt namn
§ Anomaluromorpha
AuktorBugge, 1974[1]
Familjer
Hitta fler artiklar om djur med

Anomaluromorpha är en underordning i ordningen gnagare med arter som förekommer i mellersta och södra Afrika. Djurgruppen består av två familjer som är fattiga på arter:

Det var länge okänt att dessa djur är närmare släkt med varandra. För taggsvansekorrar antogs först att de är släkt med flygekorrar på grund av förekomsten av en flygmembran, men det visade sig att de annars inte har några gemensamma egenskaper. För springharar, som till sitt yttre liknar hardjur antogs att de är nära släkt med springråttor eller jordpiggsvin, men även denna teori var felaktig.

Även taggsvansekorrar och springharar skiljer sig mycket i utseende men det finns anatomiska överensstämmelser i uppbyggnaden av deras mellanöra och blodkärl vid halsen. Hypotesen att dessa två djurgrupper är släktingar var länge omstridd bland zoologerna, huvudsakligen på grund av avsaknaden av fossil som styrker antagandet. Efter molekylärgenetiska undersökningar av C. Montgelard är hypotesen idag godkänd.

De stora skillnaderna förklaras idag med att dessa djur redan tidigt i evolutionen, antagligen under eocen, skilde sig från varandra. Fossil av en gemensam tidig släkting saknas fortfarande. Den nyss upptäckta arten Laonastes aenigmamus, som för närvarande är listad i underordningen piggsvinsartade gnagare, kan tillhöra samma taxon.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wilson & Reeder (red.) Mammal Species of the World, 2005, Anomaluromorpha

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Malcolm C. McKenna, Susan K. Bell: Classification of Mammals: Above the Species Level. Columbia University Press, 2000 ISBN 0231110138
  • C. Montgelard & al.: Molecular Systematics of Sciurognathi (Rodentia): The Mitochondrial Cytochrome b and 12S rRNA Genes Support the Anomaluroidea (Pedetidae and Anomaluridae). In: Molecular Phylogenetics and Evolution 2002, Bd. 22, Nr. 2, S. 220-233