Anorthosis Famagusta FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anorthosis Famagusta
Fullt namn Anorthosis Famagusta FC
Grundad 30 januari 1911
Arena Antonis Papadopoulo Stadium
(Kapacitet: 10,230)
Serie Cypriotiska högstaligan
Kit left arm Anorthosis2014A.png
Lagfärger
Kit body Anorthosis20142A.png
Lagfärger
Kit right arm Anorthosis2014A.png
Lagfärger
Kit shorts Anorthosis2014A.png
Lagfärger
Kit socks Anorthosis2014A.png
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm Anorthosis2014H.png
Lagfärger
Kit body Anorthosis2014H.png
Lagfärger
Kit right arm Anorthosis2014H.png
Lagfärger
Kit shorts Anorthosis2014H.png
Lagfärger
Kit socks Anorthosis2009H.png
Lagfärger
Bortaställ

Anorthosis Famagusta FC är en fotbolls- och volleybollklubb från Cypern från staden Famagusta. Klubben grundades den 30 januari 1911. Sedan den turkiska invasionen av Cypern 1974 har laget tillfälligt flyttat till staden Larnaca och spelar på Antonis Papadopoulos stadion. Innan Famagusta ockuperades spelade laget på G.S.E. som övergavs samma år som ockupationen och har förfallit något. Fotbollslaget Anarthosis Famagusta har vunnit inhemska ligan 13 gånger och den inhemska cupen 10 gånger. Klubben var regerande cupmästare och kvalade 2007/08 till Champions League där Tottenham från Premier League blev för svåra. Ett stort resultat för Anorthosis och cypriotisk fotboll var dock resultatet 1-1 på hemmaplan mot just Tottenham.

Laget är mycket starkt och det finns många landslagsspelare i truppen. Det finns dessutom en spelare med svenskkänning i laget: Yiannis Theophanous har tidigare spelat i Östers IF och även varit och provspelat med klubbar som Roma, Fiorentina och Arsenal. Han spelar nu i Anorthosis. Största personligheten i klubben, förutom nummer 10 Yiannis Theophanous, är tränaren Timour som tidigare spelat i Premier Leaguelaget Newcastle men även i just Anorthosis där han är stor hjälte sedan länge. Timour är speciellt känd för sina patenterade frisparkar som han kunde slå till med från halvplan.

Anorthosis var med i slutspelet av Champions League säsong 08/09 och ställdes där emot Inter, Werder Bremen och Panathinaikos. Anorthosis slutade visserligen sist i sin grupp men visade att man kunde vara med och slåss mot de större lagen. Laget skrällspelade 3-3 hemma mot Inter, 2-2 hemma och 0-0 borta mot Bremen och mot Panathinaikos skrällvann man 3-1 hemma.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]