Antoine de Saint-Exupéry

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Antoine de Saint-Exupéry
En stillbild av Saint-Exupéry under en båttur i en sjö nära Montreal, Kanada, filmad maj 1942.
En stillbild av Saint-Exupéry under en båttur i en sjö nära Montreal, Kanada, filmad maj 1942.
Född 29 juni 1900
Lyon, Frankrike
Död 31 juli 1944 (44 år)
Yrke Författare, yrkesflygare
Nationalitet Frankrike Frankrike
Framstående verk Lille prinsen
Officiell webbplats http://www.saint-exupery.org/

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry, född 29 juni 1900 i Lyon, Frankrike, död 31 juli 1944, var en fransk författare och yrkesflygare, mest känd för verket Lille prinsen. Han omkom vid en spaningsflygning utanför Korsika.

Saint-Exupéry gick i jesuitskolor på skilda håll, bland annat i Schweiz och Paris. Han försökte studera till sjöbefäl men underkändes, studerade arkitektur och fullgjorde sin värnplikt som flygare, vilket blev livsavgörande för honom. Han blev 1926 framgångsrik civilflygare i Afrika och skapade även luftlinjer i Sydamerika.

Hans tidiga författarskap består av flygäventyr. Men efter knappt ett decennium kom det att bli filosofiskt, exempelvis Terre des hommes (Kamrater på en irrande planet) 1939, för vilken Saint-Exupéry fick Franska akademiens stora pris.

Han deltog i andra världskriget till och med Frankrikes kapitulation 1940. Efter en tid som författare i New York och Québec, gick han med i de fria franska styrkorna. Det var under en flygning för dem han försvann spårlöst över Medelhavet.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]