Anton Lehmden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anton Lehmden 2011.

Anton Lehmden, född 2 januari 1929 i Nitra, dåvarande Tjeckoslovakien, nuvarande Slovakien, är en österrikisk bildkonstnär och grafiker, som räknas till Den fantastiska realismens skola i Wien.

Anton Lehmden kom som flykting från Tjeckoslovakien till Wien 1945 och antogs till Wiens konstakademi vid 16 års ålder. Han studerade för bland andra Albert Paris Gütersloh, och skulle så småningom själv bli lärare vid samma akademi (1971–1997). Lehmden var tidigt medlem av Art-Club. Till hans offentliga arbeten hör bland annat utformandet av tunnelbanestationen Volkstheater i Wien och av en kyrkobyggnad i anslutning till den österrikiska skolan St. Georgs-Kolleg i Istanbul.

Lehmden bodde och undervisade i Istanbul under några år på 1960-talet, med början 1962. Hans första verkmonografi kom 1968 under titeln Weltlandschaften (Världslandskap). 1966 förvärvade han det förfallna renässansslottet Schloss Deutschkreutz i Burgenland och har sedan dess restaurerat denna stora byggnad undan för undan. Han har en ateljé där och en stadigvarande utställning av egna verk, samtidigt som han bedriver kursverksamhet i måleri. Tillsammans med sin dotter anordnar han även guidade turer på slottet liksom ett sommarnöje kallat Literatur im Grünen (Litteratur i det gröna).

Anton Lehmden finns representerad på Phantastenmuseum i Wien.

Målningar ur samlingen på Schloß Deutschkreutz[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]