Art-Club

Från Wikipedia
Ernst Fuchs, Arik Brauer och Friedensreich Hundertwasser fotograferade av Gert Chesi 1973 i Wien, tre konstnärer som tidigt tillhörde Art-Club.

Art-Club var en sammanslutning av konstnärer under efterkrigstiden i Wien åren 1946-1959.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Art-Club bildades med avsikt att kämpa för den moderna konstens autonomi.[1] Denna konsthistoriskt sena ståndpunkt bör förstås i ljuset av de villkor som hade dikterats av nationalsocialistiska konstideal sedan Anschluss.[2] Konstens autonomi hade besudlats av begreppet entartete Kunst och behövde betonas. Under ett decennium präglat av våld hade den fria bilden förtryckts likaväl som det fria ordet. Mycket var sönderslaget i såväl Österrike som Tyskland. Det fanns ett behov av att restaurera såväl tänkande som infrastrukturer.

Några grupperingar[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från Gruppe 47 i Tyskland var den österrikiska Art-Club inte särskilt inriktad på litteratur, även om utpräglade författare som Ilse Aichinger och Ernst Jandl var medlemmar, liksom H. C. Artmann innan han upptogs alltmer av den särpräglade Wiener Gruppe. (Ingeborg Bachmann valde däremot Gruppe 47). Art-Club ville vara en fortskridande plattform för unga bildkonstnärer, skulptörer, författare och musiker. [3] Olika konstnärers ateljéer fungerade som samlingspunkter, men även en mängd caféer. Gemensamma utställningar kunde äga rum i Wiener Secession och på andra håll. Edgar Jené initierade en surrealistisk gruppering redan 1946 tillsammans med bland andra Fritz Janschka. Det formspråket skulle så småningom utmynna i vad som går under namnet Den fantastiska realismens skola i Wien. Även abstrakt konst förekom i t.ex. den unge Hundertwassers tappning, men också inom en grupp som kallade sig Hundsgruppe med bland andra Arnulf Rainer och Maria Lassnig. Sedan januari 2011 har Phantastenmuseum på Josefsplatz 6 i centrala Wien inrättat en permanent utställning kring denna epok och deras olika konstnärliga uttryck.

Kända medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Gerhard Rühm skildrar bland annat tillkomsten av Art-Club Online-utskrift UBU WEB (engelska)
  • Avantgarde der neuen Freiheit. (Österrikisk radio, 4 juni 2003.) Online-utskrift basisarchiv:kunst
  • Ein Kellerlokal und seine Folgen. Eine außergewöhnlich gute Schau zum "Mythos Art Club". (Der Standard, 6 juni 2003) Online-utskrift basisarchiv:kunst

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Avantgarde der neuen Freiheit
  2. ^ Gerhard Rühm, UBU WEB
  3. ^ Der Standard (6 juni 2003)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]