Antonio Stradivari

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stradivarius II från 1687/1679, Palacio Real, Madrid.

Antonio Stradivari (latiniserat Antonius Stradivarius), född cirka 1644 i Cremona, Italien, död 18 december 1737 i Cremona, var en välkänd italiensk violinmakare.

Stradivari tros ha skapat omkring 1 100 musikinstrument, däribland violiner, violor, celli och viola da gambor.

Hans instrument brukar räknas som de finaste stråkinstrument som någonsin skapats. De är väldigt högt värderade och spelas av professionella musiker ännu idag. Det högsta auktionspriset på en Stradivarius-fiol var 3,54 miljoner dollar. Fiolen, som går under namnet Hammaren, såldes år 2006 på auktionshuset Christie's i New York. Det rekordet höll i fem år, till 2011, då en Stradivarius-fiol såldes för motsvarande 100 miljoner svenska kronor.[1]

Stradivaris grav återfinns i Piazza Roma i Cremona i Italien.


Geometrianalys av en Stradivarifiol[redigera | redigera wikitext]

Bilden är från Åke Ekwalls efterlämnade forskningsmaterial. Det underliggande fotot kommer från Åke Ekwalls fotoexpedition till Oxford 1962 i november. Geometrianalysen är gjord något eller några år senare. Fiolen är byggd av Antonio Stradivari och daterad till 1683. Geometrin är en enkel grundvariant. Dåtidens fiolbyggare varierade geometrimönstret så det finns fler varianter. Även Stradivari gjorde varianter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dn.se/nyheter/varlden/glomde-fiol-vard-miljoner-pa-taget