Apple Store

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Apple Store i Chicago.

Apple Store är en prisbelönt butikskedja för datortillverkaren Apple Inc. Första butiken i butikskedjan öppnades i företagets hemland USA under år 2001. Därefter har det öppnats allt fler butiker i olika länder som Japan, Storbritannien, Kanada, Hongkong, Australien, Italien, Frankrike, Spanien, Holland och Tyskland. I augusti 2012 hade Apple 373 butiker i 13 länder. Produkter som säljs på Apple Store är uteslutande företagets egna med undantag av programvaror och tillbehör från andra tillverkare och utvecklare.

Under 2012 öppnade Apple Store sina första svenska butiker i Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Butiker[redigera | redigera wikitext]

Apple Store på Fifth Avenue i New York.

Vanligaste platsen för en Apple Stores är stora shoppingcenter, gallerior och shoppingområden men Apple Store investerar också i egna byggnader som ofta är designade av företaget Eight Inc. Dessa är deras "flaggskeppsbutiker" och finns centralt belägna i några av världens mest inflytelserika städer. Flagship stores finns till exempel på Fifth Avenue i New York, på Regent Street och Covent Garden i London samt Ginza i Tokyo.

Design[redigera | redigera wikitext]

Apple Store är ofta en stor eller ser ut att vara en rymlig byggnad. Man har ganska ljust inuti och väldigt enkelt möblerat. Möblerna är endast stora träbord där produkterna står och träbänkar för till exempel Genius Bar. Barnavdelningen har sittplatser i form av runda mjuka pallar. I de flesta affärer finns det även en s.k. "Theater" (teater) som har rader av stolar, likt en biosalong som används vid demonstrationer. Kassan finns oftast längst bak i affären.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Sedan lanseringen lördag den 19 maj 2001 med två stycken butiker, en i Glendale i Kalifornien och en i Virginia, [1] har Apple öppnat 373 butiker i 13 länder.

Butiker i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Apple Store-butik i Emporia i Malmö.

Per den 12 november 2013 har Apple öppnat tre stycken butiker i följande invigningsordning:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]