Quicktime

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
QuickTime
Clear Project Quicktime.png
Utvecklare Apple Inc.
Först släppt 2 december 1991
Senaste utgåva 7.7.3 (Windows)[1]
10.2 (OS X)
(12 mars 2013)
Utvecklingsstatus Aktiv
Operativsystem Mac OS, OS X, Microsoft Windows
Typ Insticksprogram, mediaspelare
Språk Flerspråkig
Licens Proprietär

Quicktime, av Apple skrivet QuickTime, är ett programpaket för multimedia från Apple Inc. Det finns till Mac OS, OS X och Microsoft Windows. Den första versionen av Quicktime lanserades 1991. Quicktime är ett ramverk för olika tekniker inom audio, video, och interaktiv media med stöd för ett hundratal olika kodeks. Ramverket kan även utökas med hjälp av insticksprogram.

Mjukvara[redigera | redigera wikitext]

Quicktime består av mediespelaren Quicktime Player och Itunes, filformatet .mov och SDK:er för Mac och Windows. Filformatet är sedan Quicktime 6 baserat på MPEG-4-standarden (som är baserad på men ej identisk med Quicktime-formatet), och från och med version 7 ingår videokodaren AVC (Advanced Video Coding)/H.264 (som är en del av MPEG-4-standarden) i Quicktime-formatet. Pro-versionen av Quicktime Player kan koda video i bland annat H.264, inklusive flerpasskodning, för att uppnå bättre kvalitet. Ljud kan kodas i bland annat AAC (Advanced Audio Coding), vilket, liksom AVC, ingår i MPEG-4-standarden. Dock stöds för närvarande ej HE-AAC.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”QuickTime 7.7.3 för Windows”. Apple Inc. 7 november 2012. http://support.apple.com/kb/DL837?viewlocale=sv_SE. Läst 6 april 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]