Homepod

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Homepod är en smart högtalare utvecklad av Apple. Den presenterades för allmänheten första gången den 5 juni 2017 vid Apples utvecklarkonfrens (WWDC)[1].

Homepod var ursprungligen tänkt att lanseras i december 2017 i tre länder (USA, Storbritannien och Australien), men försenades till början av 2018. Den 23 januari annonserade Apple att beställningar kan göras från och med fredag 26 januari och att leveranser sker två veckor senare, 9 februari. Två versioner av produkten lanserades: White och Space Gray.

Specifikationer[redigera | redigera wikitext]

Homepod är en cylinderformad konstruktion likt Apples dator Mac Pro (Late 2013) med en pekskärm på toppen. Sju diskanthögtalare ("tweeters") i en cirkel i botten och en subwoofer i toppen. Sex stycken mikrofoner finns för röststyrning och som hjälpmedel för att optimera akustiken.

Högtalaren använder sig av en variant av IOS vid namn "audioOS" och har den A8-processor som användes för Iphone 6. Röstassistenten Siri används för att styra/kontrollera musiken men även produkter i omgivningen som använder Homekit. Homepod har endast stöd för Apples egna tjänster och lösningar som exempelvis Apple Music. Det går därmed inte att säga åt Siri att spela upp en låt från en konkurrerande musiktjänst som exempelvis Spotify.

En Iphone, Ipad eller Ipod touch med IOS 11.2.5 eller senare krävs för att komma igång med Homepod[2]. HomePod har Bluetooth 5.0 men har ej stöd för att strömma ljud via tekniken (A2DP). Uppkoppling mot internet sker via trådlöst nätverk: WiFi.

Det ursprungliga priset, som annonserades i juni 2017 och även användes vid lanseringen, var 349 dollar i USA. Den 4 april 2019 sänktes priset till 299 dollar för USA-marknaden samt sänkt pris även för andra marknader där högtalaren saluförs[3][4].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.apple.com/newsroom/2017/06/homepod-reinvents-music-in-the-home/
  2. ^ https://support.apple.com/en-us/HT208241
  3. ^ https://www.macrumors.com/2019/04/04/apple-cuts-homepod-price-worldwide/
  4. ^ https://appleinsider.com/articles/19/04/04/homepod-now-299-in-us-similar-cuts-made-worldwide

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]