Arlo Guthrie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arlo Guthrie
Arlo Guthrie 2007.jpg
Arlo Guthrie 2007
Född10 juli 1947 (70 år)
BakgrundUSA Coney Island, Brooklyn, New York, USA
GenreFolk
InstrumentSång, gitarr
År som aktiv1967 -
Webbplatsarlo.net
Guthrie under Alice's Restaurant Massacree 40th Anniversary Tour 2005.

Arlo Guthrie, född 10 juli 1947 i Coney Island i Brooklyn, New York, är en amerikansk folkmusiker och låtskrivare. Arlo är son till folkmusiklegendaren Woody Guthrie.

Arlos genombrott kom 1967 med "Alice's Restaurant Massacree", en drygt 18 minuter lång monolog om när Arlo blev gripen för nedskräpning i Massachusetts. Låten fanns med på albumet Alice's Restaurant och inspirerade senare till en film med samma namn. Han uppträdde också på Woodstockfestivalen 1969, med bland annat sången "Coming Into Los Angeles". Han har sedan dess hållit fast vid sin egen humoristiskt berättande stil där skicklig fingerpicking på gitarr och stark social och politisk radikalism är viktiga ingredienser.

Arlo har även uppträtt med många andra berömda artister, till exempel Willie Nelson och Pete Seeger. På 2000-talet har han vid åtskilliga tillfällen uppträtt tillsammans med sin son Abe och sin dotter Sarah Lee.

1991 köpte han upp en gammal kyrka i Great Barrington, Massachusetts, känd från "Alice's Restaurant Massacree" som Alice och Ray Brocks bostad, och konverterade den till The Guthrie Center, en mötesplats där folk av alla religioner är välkomna.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]