Arne Asplund

Från Wikipedia
Version från den 25 november 2017 kl. 00.24 av Boberger (Diskussion | Bidrag) (+ infobox)
Arne Asplund
Född27 augusti 1903
Sundsvall
Död4 november 1993
Yrke/uppdragIngenjör
Känd förUppfinnare av defibreringsmetoden för tillverkning av pappersmassa

Arne Asplund, född 27 augusti 1903 i Sköns församling i Västernorrlands län, död 4 november 1993,[1] var en svensk ingenjör, uppfinnare och företagsledare inom det skogsindustriella området.

Arne Asplund uppfann och utvecklade under 1930-talet en maskin för mekanisk defibrering av ved mellan roterande skivor (diskar). Maskinen benämndes defibrator eller defibrör, och defibreringsmetoden kallades även för Asplundmetoden. Uppfinningen gav upphov till företaget Defibrator AB i Stockholm.[2] Defibrörerna användes först för tillverkning fibermassa för fiberskivor av samma slag som erhölls genom den så kallade masonitprocessen. Under 1950- och 1960-talen utvecklades defibrörerna för att möjliggöra tillverkning av mekanisk massa, så kallad termomekanisk massa, som utnyttjas till tidnings- och tryckpapper.

Till följd av ekonomiska problem under slutet av 1970-talet köptes Defibrator AB år 1979 av SCA och slogs ihop med det SCA-ägda dotterbolaget Sunds AB till Sunds Defibrator. Huvuddelen av det som var Defibrator AB:s verksamhet är nu en del av den finländska verkstadskoncernen Valmet.

Den årligen utdelade Arne Asplund Mechanical Pulping Award etablerades 1985 genom The Arne Asplund Mechanical Pulping Award Foundation för att hedra Asplunds bidrag till pappersmassaframställning och till pappersindustrin.[3]

Utmärkelser och motsvarande

Asplund invaldes 1957 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademiens Avdelning VIII[6].

Han promoverades 1967 till teknologie hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan.[7]

Källor