Valmet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Valmet Greenhouse Karlstad.

Valmet Oyj är ett finländskt bolag som bland annat tillhandahåller anläggningar, produkter och tjänster för produktion av biogas, massa, biobränsle och energi samt pappers- och kartongprodukter.[1]

Valmets finska historik[redigera | redigera wikitext]

Valtion Metallitehtaat (Statens metallverkstäder) bildades 1946 och döptes om till Valmet Oy 1951.[2] Valmet hade en bred produktion med flygplan, fordon (traktorer, skogs- och anläggningsmaskiner, bilar, spårvagnar), lokomotiv, fartyg, marindieslar, vapen och hushållsapparater. Valmet och delar av bolaget Rauma förenades år 1999 till Metso. Metsokoncernen delades i december 2013 och affärsområdena papper, massa och kraft (dit verksamheten bland annat i Sundsbruk, Sundsvalls kommun hör) bildade ett nytt bolag kallat Valmet.[3][4]

I april 2015 sålde Metso sin verksamhet Process Automation Systems till Valmet.[5]

Valmet Automotive[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Valmet Automotive

I samarbete med Saab tillverkade Valmet från 1970 till 1992 personbilar i Nystad. Förutom flertalet Saab-bilar för den finska marknaden byggdes där alla exemplar av Saab 90 och Saab 900 cabriolet. Idag heter Metsos fabrik Valmet Automotive och företaget tillverkar åt bl a PorscheBoxster och Cayman – samt laddhybrid-sportbilen Fisker Karma och den norska elbilen Think. Även Opel, Lada och Simca-Talbot har tillverkat bilar hos Valmet.

Valmets varv[redigera | redigera wikitext]

Valmet hade som mest ett halvdussin varv i Finland. Störst var Helsingforsvarvet, tidigare vid Skatudden, som på 1970-talet flyttades till förorten Nordsjö där det byggde en torrdocka som då var Finlands största. Flottans varv på Sveaborg administrerades också av Valmet. I Åbo fanns Oy Laivateollisuus Ab (skeppsindustrin) eller "LaTe" som var specialiserat på mindre fartyg och efter kriget fick bygga långa serier av fraktfartyg till Sovjetunionen, avpassade för det ryska kanalsystemet, samt ett större antal så kallade offshore-supplyfartyg. Ett stycke därifrån fanns Valmets varv i Pansio, som var en ledande leverantör av småbåtar till den närbelägna marinbasen, och där det tillverkades marindieslar. I Kotka hade Valmet ett litet reparationsvarv. I en stor bytesaffär 1987 övergick alla Valmets varv till Wärtsilä-koncernen (och alla Wärtsiläs fabriker för cellulosaindustrin övergick till Valmet). I sviterna av den europeiska varvskrisen lades de ned en efter en, och det enda av Valmets gamla varv där det längre pågår någon som helst skeppsrelaterad verksamhet är torrdockan i Nordsjö, där Aker Finnyards, som numera driver alla Wärtsiläs gamla varv, utför bottenarbeten på fartyg som de bygger.

Traktorer[redigera | redigera wikitext]

Valmet-traktor

Valmet-traktorerna tillverkas inte längre. Genom ägarbyten har traktortillverkningen hamnat hos AGCO och traktorerna har nu märket Valtra. Volvo BM sålde sin traktorproduktion till Valmet år 1979. För att tillfredsställa de mycket köptrogna svenska bönderna användes varumärken som Volvo BM Valmet och Volvo Valmet under en lång övergångsperiod.[källa behövs][förtydliga]

Skogsmaskiner[redigera | redigera wikitext]

Valmet finns före 2011 som varumärke på de skogsmaskiner som tillverkas av Komatsu Forest, med huvudkontor i Umeå, Sverige. Vid de två produktionsanläggningarna, en i Umeå och en i Shawano, Wisconsin, USA, tillverkas skördare, skotare samt skördaraggregat. Komatsu Forest ägs av japanska Komatsu. 2011 ändrades varumärket på maskinerna till Komatsu. De första maskinerna som märks Komatsu är skördarna 931.1 och 911.5.

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Valmet tillverkade bland annat modellerna 212, 412,och 412s. Det var gevär med brytmekanism och med utbytbara pipor. Piporna kammrades i olika kalibrar. Dubbelstudsarpiporna bland annat i .308 Winchester och 9,3 × 74 R. Kombilpipor fanns i bland annat kaliber 12 gauge och .308 Winchester. Rena hagelpipsetfanns också. Både med fast borrning och med utbytbara choker. Modellerna anses i allmänhet vara välbyggda och är fortfarande relativt populära på begagnatmarknaden. Senare såldes tillverkningen av vapen till Italien där modell 412 fortsatte att tillverkas. Först som Tikka 412 och senare som Finn 412 och Finn 512. Dessa vapen anses ofta vara av mer varierande kvalitet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Products”. www.valmet.com. Arkiverad från originalet den 20 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160120003959/http://www.valmet.com/products/. Läst 20 januari 2016. 
  2. ^ ”History”. www.valmet.com. http://www.valmet.com/about-us/valmet-in-brief/history/. Läst 20 januari 2016. 
  3. ^ ”Demerger 2013 - Metso”. Metso. http://www.metso.com/company/investors/metso-as-investment/metso-valmet-demerger-2013/. Läst 20 januari 2016. 
  4. ^ Metsokoncernen delas - Sundsvall i nytt bolag, Sundsvalls tidning 2013-10-02
  5. ^ ”Divestment of Metso's Process Automation Systems business to Valmet completed - Metso”. Metso. http://www.metso.com/news/2015/4/divestment-of-metsos-process-automation-systems-business-to-valmet-completed/. Läst 20 januari 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]