Valmet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Valmet Oy var ett finländskt bolag, ursprungligen Valtion Metallitehtaat (Statens metallverkstäder) Den skapades 1951 då den finska staten slog samman olika fabriker till ett och samma företag för krigsskadeståndstillverkningen till Sovjetunionen. Valmet hade en bred produktion med flygplan, fordon (traktorer, skogs- och anläggningsmaskiner, bilar, spårvagnar), lokomotiv, fartyg, marindieslar, vapen och hushållsapparater. Valmet och delar av bolaget Rauma förenades år 1999 till Metso. Metsokoncernen delas 2013 och affärsområdena papper, massa och kraft (dit verksamheten bland annat i Sundsbruk, Sundsvalls kommun hör) blir ett nytt bolag kallat Valmet.[1]

Valmet Automotive[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Valmet Automotive

I samarbete med Saab tillverkade Valmet från 1970 till 1992 personbilar i Nystad. Förutom flertalet Saab-bilar för den finska marknaden byggdes där alla exemplar av Saab 90 och Saab 900 cabriolet. Idag heter Metsos fabrik Valmet Automotive och företaget tillverkar åt bl a PorscheBoxster och Cayman – samt laddhybrid-sportbilen Fisker Karma och den norska elbilen Think. Även Opel, Lada och Simca-Talbot har tillverkat bilar hos Valmet.

Valmets varv[redigera | redigera wikitext]

Valmet hade som mest ett halvdussin varv i Finland. Störst var Helsingforsvarvet, tidigare vid Skatudden, som på 1970-talet flyttades till förorten Nordsjö där de byggde en torrdocka som då var Finlands största. Flottans varv på Sveaborg administrerades också av Valmet. I Åbo fanns Laivateollisuus Oy (skeppsindustrin) eller "LaTe" som var specialiserat på mindre fartyg och efter kriget fick bygga långa serier av fraktfartyg till Sovjetunionen, avpassade för det ryska kanalsystemet, samt ett otal så kallade offshore-supplyfartyg. Ett stycke därifrån fanns Valmets varv i Pansio, som var mer eller mindre hovleverantör av småbåtar till den närbelägna marinbasen, och där det tillverkades marindieslar. I Kotka hade Valmet ett litet reparationsvarv. I en stor bytesaffär 1987 övergick alla Valmets varv till Wärtsilä-koncernen (och alla Wärtsiläs fabriker för cellulosaindustrin övergick till Valmet). I sviterna av den europeiska varvskrisen lades de ned en efter en, och det enda av Valmets gamla varv där det längre pågår någon som helst skeppsrelaterad verksamhet är torrdockan i Nordsjö, där Aker Finnyards, som numera driver alla Wärtsiläs gamla varv, utför bottenarbeten på fartyg som de bygger.

Traktorer[redigera | redigera wikitext]

Valmet-traktor

Valmet-traktorerna tillverkas inte längre. Genom ägarbyten har traktortillverkningen hamnat hos AGCO och traktorerna har nu märket Valtra. Volvo BM sålde sin traktorproduktion till Valmet år 1979. För att tillfredsställa de mycket köptrogna svenska bönderna användes varumärken som Volvo BM Valmet och Volvo Valmet under en lång övergångsperiod.[källa behövs][förtydliga]

Skogsmaskiner[redigera | redigera wikitext]

Valmet finns före 2011 som varumärke på de skogsmaskiner som tillverkas av Komatsu Forest, med huvudkontor i Umeå, Sverige. Vid de två produktionsanläggningarna, en i Umeå och en i Shawano, Wisconsin, USA, tillverkas skördare, skotare samt skördaraggregat. Komatsu Forest ägs av japanska Komatsu. 2011 ändrades varumärket på maskinerna till Komatsu. De första maskinerna som märks Komatsu är skördarna 931.1 och 911.5.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Metsokoncernen delas - Sundsvall i nytt bolag, Sundsvalls tidning 2013-10-02

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]